El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
La pregunta del referèndum que proposa Puigdemont s’obre pas entre els Comuns
  • CA

“Vol que Catalunya sigui un Estat independent?”. És la pregunta que proposa el president del Govern, Carles Pugidemont, per al referèndum que tindrà lloc el 17 o el 20 de setembre de 2017 per a culminar el procés independentista. De moment, la proposta de la pregunta s’obre pas entre els Comuns, que n’aplaudeixen la fórmula i en valoren la claredat.

Fonts de BComú consultades per El Món han celebrat que el referèndum torni al centre del debat polític, ja per quedar-s’hi, i han destacat la importància que la pregunta sigui de resposta binària -Sí o No-, i clara. Així, “no hi haurà pas a l’ambigüitat, i els votants sabran quines conseqüències té cada opció”, tal i com han apuntat les fonts.

 

Tot i això, les mateixes fonts consultades alerten que si finalment el referèndum no és pactat costarà aconseguir que tingui validesa i acceptació internacional. “Que sigui vinculant estarà a les mans del Parlament i sobretot de la gent. Però que Europa ho entengui ja és una altra cosa”, ha admès un alt dirigent de BComú.

Carles Puigdemont dóna la mà a Lluís Rabell, en la seva primera reunió, l’1 de febrer de 2016 | ACN

 

Des del grup parlamentari de Catalunya Sí Que es Pot (CSQP) també compren la pregunta de Puigdemont. El sector d’ICV -encapçalat al Parlament per Joan Coscubiela- destaca que la coalició estarà al costat del president i del Govern per a tirar endavant el referèndum, i afirmen que una pregunta clara és condició sine qua non

 

Veus d’EUiA també han aplaudit que Puigdemont aposti per interpel·lar la ciutadania sense les “maniobres” que hi havia en la pregunta del 9-N. Tot i això, des de Podem Catalunya no tanquen la porta a buscar altres opcions, i afegeixen que una pregunta amb més de dues opcions “tampoc és una mala fórmula, si hi ha prou quòrum”.

 

 

Els independentistes d’ICV s’hi afegeixen

 

Des d’Acord d’Esquerres per la República Catalana (AExRC) -entitat integrada per dirigents d’ICV, EUiA, CCOO, UGT i Unió de Pagesos- també celebren l’aposta pel referèndum vinculant. Un dels seus portaveus, Josep Maria López, ha opinat en declaracions a El Món que la pregunta “és clara” i que el referèndu “s’ha de tirar endavant, i és la via que cal seguir”.

 

Tot i això, un altre portaveu d’AExRC, Francesc Matas, ha assenyalat que la pregunta, tot i ser “precisa”, li convindria incloure l’adjectiu “sobirà” al subjecte “Estat independent” de la pregunta de Puigdemont. A més, Matas considera que la fórmula perfecta seria que, a més, també s’hi detallés que l’Estat propi buscaria establir relacions amb els altres Estats d’Europa.

 

Sara Vilà va ser diputada de CSQP (candidata d’ICV per Lleida), i ara és senadora d’En Comú Podem i membre de Compromís per la independència | ACN

 

D’altra banda, la portaveu de Compromís per la Independència -el corrent independentista d’ICV-, Sara Vilà, ha explicat a El Món que li “sembla bé” la proposta de la pregunta. Tot i això, troba “precipitat” que, ara que es configura un nou front comú per defensar el referèndum -amb independentistes i Comuns- no s’obri un diàleg amb totes les forces per a plantejar la pregunta.

 

“Se n’hauria de parlar entre tots. Pel 9-N hi havia una comissió formada per CiU, ERC, ICV, EUiA i la CUP per pactar la pregunta”, ha recordat Vilà, que proposa tornar a aquesta fórmula. Finalment, el sector independentista d’ICV també reclama afegir les entitats sobiranistes en aquesta taula de negociació per la pregunta, a més de contemplar la possibilitat d’ampliar-la al Pacte pel Dret a Decidir, que coordina Joan Rigol (Demòcrates).

 

El referèndum ha tornat a unir independentistes i Comuns, i la pregunta sembla que té prou acceptació. Però perquè tot l’espai sobiranista estigui unit per assegurar que el referèndum sigui vinculant (encara que no estigui pactat amb l’Estat), caldrà coordinar i negociar cada passa per no esquerdar aquest front en comú.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa