El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
La policia prepara el protocol de seguretat per a la presa de possessió dels presos
  • CA

La policia espanyola ja ha començat a dibuixar el protocol de seguretat perquè els presos electes prenguin possessió del càrrec al Congrés i al Senat el dia 21 de maig en la sessió constitutiva. Les defenses d’Oriol Junqueras (ERC), Jordi Sànchez, Jordi Turull i Josep Rull (JxCat) han demanat aquest dimecres al Tribunal Suprem que els deixi en llibertat per poder assistir en persona a la sessió i tot apunta que se’ls autoritzarà ja que, per exemple, el tribunal no ha fixat sessió del judici aquell dia per facilitar la seva presència a les cambres. El mateix passa amb Raül Romeva (ERC), escollit al Senat. Davant d’aquest escenari, el tribunal que els està jutjant al Suprem, la presidència de la cambra i la policia espanyola ja treballen en com es farà el trasllat i com serà la vigilància un cop arribin al Congrés. Fonts parlamentàries apunten que, en principi, no aniran emmanillats pels passadissos del Congrés però hi haurà agents de paisà que els custodiaran.

 

Les defenses dels cinc parlamentaris que han resultat escollits el passat 28 d’abril ja han oficialitzat davant del Tribunal Suprem la petició perquè puguin sortir de la presó el 21 de maig i prendre possessió del càrrec. En els seus escrits, a més, sol·liciten que surtin en llibertat provisional per exercir en plenes condicions el càrrec. Una petició que haurà de resoldre el tribunal presidit per Manuel Marchena en els propers dies. Paral·lelament, des del Congrés ja es treballa en el protocol per supervisar com es farà l’entrada dels presos i la seva estada a la sessió constitutiva. Pel que fa al trasllat, fonts jurídiques apunten que es farà com habitualment quan hi ha sessió al Suprem. És a dir, la Guàrdia Civil farà el trasllat des de Soto del Real als calabossos de l’Audiència Nacional, on hi haurà un canvi de custòdia.

 

A dins del Congrés, sense manilles
 

 

A partir d’allà, serà la Policia Nacional l’encarregada de portar-los amb els furgons fins a la comissaria que hi ha al Congrés (per carrer Zorrilla), i també fins al Senat en el cas de Raül Romeva (ERC). Des d’allà, haurien de pujar amb ascensor fins a l’hemicicle. Fonts policials recorden que el protocol és que vagin emmanillats dins dels vehicles. Un cop dins, l’actuació dependrà del que decideixi la Mesa del Congrés, apunten les mateixes fonts. Tindrà un paper clau la presidència del Congrés, que exerceix en funcions Ana Pastor.

 

En principi, els presos anirien sense emmanillar dins de l’edifici, tot i que hi hauria agents de paisà pels passadissos. És la mateixa situació que es viu els dies de judici al Suprem, on els nou presos van per dins del tribunal sense emmanillar. La Mesa també haurà de concretar si se’ls marcarà un lloc concret per seure dins l’hemicicle o podran fer-ho on vulguin amb el seu grup parlamentari. Tots els detalls definitius de l’operatiu es definiran en els propers dies un cop sigui oficial la postura del Suprem de deixar-los assistir a la sessió del 21 de maig.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa