La nostàlgia feixista sobreviu al cementiri de l'Almudena de Madrid

El consistori va retirar làpides de la Legió Còndor a instàncies de l'ambaixada alemanya, però el cementiri continua essent un centre de culte a la División Azul i la Falange

 

 

 

El cementiri madrileny de l'Almudena ha quedat parcialment lliure d'alguns dels vestigis nazis a la vista del visitant, després que l'ambaixada alemanya a Madrid instés l'ajuntament de Madrid, propietari del cementiri, que retirés un mausoleu en honor a la Legió Còndor, que conté els cossos de set pilots que van formar part d'aquesta força d'intervenció aèria nazi aliada del franquisme. A la Legió Còndor s'atribueix la gran massacre del bombardeig de Gernika ara fa 80 anys. De fet, segons ha pogut saber El Món, la petició de l'ambaixada alemanya es va produir a les portes d'aquest aniversari, en observar que aquesta làpida s'havia consolidat com un centre de pelegrinatge de neonazis a Madrid. L'ambaixada va recordar al consistori i a l'empresa municipal de cementiris que el mausoleu no gaudeix de protecció patrimonial, i que és propietat de la República Federal d'Alemanya, per la qual cosa no existien obstacles per a la seva retirada. Després d'aquesta intervenció l'abril del 2017, només queden visibles uns petits indicatius amb els noms dels pilots enterrats, però ha desaparegut la inscripció "Aquí descansen pilots alemanys caiguts en la lluita per una Espanya lliure, aviadors alemanys morts per Déu i per Espanya, presents!".

 

 

PODEU VEURE AQUÍ LA GALERIA DE FOTOS

 

 

Ara bé, la neteja de feixisme no és completa. Ni de bon tros. Un passeig pel cementiri de l'Almudena posa al descobert que encara és un punt de culte de franquistes i nazis. En un lloc privilegiat del cementiri, pràcticament a l'entrada principal i al costat de la capella, romanen encara tres mausoleus que dibuixen una creu, i on es pot veure una gran bandera franquista de metall que dóna empara als monòlits en honor a la División Azul. Un espai, per cert, que com en el cas de la Legió Còndor, també és centre de pelegrinatge de nostàlgics de la dictadura, que durant la visita al cementiri que va fer El Món, es van poder veure diverses persones netejant aquestes làpides, que contenen flors fresques i també rams de plàstic. En aquet conjunt de monòlits també hi ha plaques amb els noms i cognoms de membres d'aquesta unitat, integrada per voluntaris espanyols que van lluitar contra la URSS durant la Segona Guerra Mundial sota les ordres de l'exèrcit nazi. Al mateix cementiri, també hi ha una placa en homenatge als caiguts el 20 de juliol del 36.

Conjunt de làpides de la División Azul al cementiri de l'Almudena | Jordi Borràs

 

 

 

Legió Còndor no, División Azul sí

 

 

Per què aquesta simbologia roman al cementiri i de moment, l'Ajuntament de Madrid no té previst retirar-la? El president de la Comissió de la Dignitat, Josep Cruanyes, explica a El Món que aquesta simbologia hauria d'haver estat retirada fa anys: "La llei de memòria històrica ha de ser aplicable en un cementiri de titularitat pública, perquè la llei és aplicable a tots els símbols que es troben en espais públics. És un cas clar d'enaltiment del franquisme i el nazisme, i cal recordar que les tombes i nínxols tenen naturalesa jurídica de domini públic". Preguntem a l'Ajuntament de Madrid el seu parer, després que fonts de l'empresa municipal de cementiris de Madrid expliquin a aquest diari que "no està clar si cal aplicar o no la llei de memòria històrica, perquè és una propietat privada dins d'un espai públic. La simbologia de la Legió Còndor es va poder retirar perquè ho va sol·licitar el seu propietari". I en el cas de les làpides de la División Azul, recorden que les gestiona la Hermandad de la División Azul -una entitat, que, com la Fundación Nacional Francisco Franco, és totalment legal a l'Estat-, de manera que, conclouen, "nosaltres no podem procedir a la retirada d'aquestes làpides". 

Una de les làpides que homenatgen membres de la División Azul | Jordi Borràs

 

 

 

L'Ajuntament de Madrid encara no mou fitxa

 

 

El consistori encapçalat per Manuela Carmena, que té una àrea dedicada exclusivament a la memòria històrica, és conscient de la situació del cementiri de l'Almudena, però té dubtes sobre el marc legal que cal aplicar en aquest cas: "L'Ajuntament de Madrid espera rebre de mans del Comissionat de la Memòria Històrica un informe tècnic sobre vestigis, el el qual previsiblement s'estudiarà la situació d'aquestes làpides de la División Azul al cementiri de l'Almudena. Per tant, encara no estem en condicions de pronunciar-nos sobre aquest assumpte", assenyalen fonts del consistori madrileny a El Món, i afegeixen que aquest informe no estarà enllestit fins, com a mínim, el setembre vinent. Fins que no tingui aquest informe, el consistori no prendrà cap decisió, de manera que el cementiri seguirà essent un centre de peregrinatge feixista aquest estiu, tal i com ho és el Valle de Los Caídos.  

 

 

 

 
Creu de metall amb una bandera col·locada per visitants feixistes  | Jordi Borràs

 

 

 

També roman en aquest conjunt de làpides una inscripció amb proclames feixistes amb el jou i les fletxes de la Falange. I com en el cas de la làpida de la Legió Còndor, és un lloc de culte de franquistes i nazis. Només cal veure els vídeos que difonen a Youtube, també gent vinguda de Barcelona, com és el cas de la Hermandad de Caballeros Legionarios, que van fer un homenatge amb armes al monument. 

 

 

 

Comentaris