"La no investidura de Mas, hauria estat el suïcidi polític de Catalunya"

Després de set anys de tripartit la Generalitat torna a ser presidida per un convergent. Ahir, a la sortida de l'hemicicle, van ressonar definitivament els crits de "President, president". Petons i abraçades entre els diputats de la federació. La fita somiada s'havia fet realitat però, curiosament, gràcies a l'abstenció del PSC, l'etern rival. Un suport que segons explica el portaveu del grup de CiU en aquesta legislatura, Jordi Turull, no converteix els vells governants en un soci preferent. Sembla que aquesta vegada tothom serà benvingut a la taula de l'entesa.

Artur Mas ja és president. Quines sensacions va viure ahir?
Una gran emoció. Però no una emoció partidista, sinó personal i de país. Hem viscut una celebració en positiu. Estem molt contents i hem après molt en el camí que hem fet per arribat fins aquí.

Va arribar a pensar que necessitarien una tercera votació?

Confiava en el sentit comú i en la responsabilitat. Tenim moltes diferències ideològiques amb alguns partits, però l'ambient polític de Catalunya és diferent al d'altres llocs, sobretot en comparació a la resta de l'estat. Si Artur Mas no s'hagués estat investit president, hauria estat el suïcidi polític de Catalunya.

La investidura ha estat possible per l'abstenció dels diputats del PSC. Això condiciona la legislatura?
De condició cap. L'única condició és que els grans temes de país s'intentaran consensuar amb el primer grup de l'oposició. Aquesta legislatura requereix grans consensos i l'acord d'investidura marca en quins temes s'intentarà arribar a un acord. Entre CiU i PSC sumem noranta diputats i això representa la gran majoria de la gent d'aquest país.

Podem parlar de sociovergència?
De sociovergència res! No és una coalició de govern, sinó un pacte per facilitar la investidura. Ells seran oposició. A més, nosaltres intentarem arribar a acords també amb altres forces polítiques. I, de fet, no descartem acords amb ERC o amb el PPC.

Aquest acord pot limitar alguna acció de reformulació de l'obra del govern anterior que vostès tenien pensada fer?
No. Res d'aquest pacte ens posa en contradicció. De fet, de vegades ens deien que nosaltres insinuàvem coses i no era cert. Per exemple, nosaltres no hem posat mai en dubte mantenir la plantilla de metges, mossos i mestres. Nosaltres sempre hem parlat de desengreixar la maquinària política.

Per tant, podran tornar a repactar les competències cedides?

El pacte diu que en les negociacions l'oposició hi tindrà una presència i tots junts defensarem el que tingui major interès per a Catalunya. Nosaltres havíem demanat això quan estàvem a l'oposició i ens ho van negar, i ara ells ho demanen i nosaltres ho acceptem. Per tant, és una qüestió de coherència.

Si en tot s'ha de buscar consens... la política serà molt lenta!
No. Fixis que en molts temes nosaltres i el PSC ens podríem haver posat d'acord però s'han rellentit perquè el govern tripartit no estava d'acord. El Quart Cinturó o la Llei d'Educació en són exemples clars.

Com es plantegen la geometria variable? Els temes econòmics els exposaran al PPC, els nacionals a ERC...
No. De fet amb ERC també podem posar-nos d'acord en temes econòmics importants. Per exemple, en qüestions de comerç, en la desburocratització de l'administració per facilitar l'emprenedoria... En temes econòmics, només amb ICV-EUiA ens costarà trobar una entesa.

Si CiU considera que, a diferència de la independència, el pacte fiscal té més consens. Per què no han acceptat fer una comissió sobre aquest tema?
Creiem que primer s'han de reunir els caps dels grups parlamentaris i després dissenyar l'estratègia. No es pot imposar una comissió sense una trobada prèvia per parlar de com s'articula el camí. No podem posar el carro davant els bous. No ens neguem a crear una comissió parlamentària sobre aquest tema, però potser hi ha mecanismes més útils.

El català serà un tema clau aquesta legislatura? El PPC ara parla en castellà a la cambra...
Nosaltres no renunciarem a la immersió lingüística. En aquest sentit farem molta feina, però sense fer soroll. Alguns partits viuen del rèdit electoral que els genera fer espectacle sobre aquest tema. I, de fet, són els mateixos que després demanen que es parli d'economia.

Però davant els atacs de Madrid potser la societat els demana un punt més d'autoritat...
Hem de garantir que la immersió lingüística sigui real i efectiva i no hem d'entrar en la provocació que busquen alguns. Es bo que els ciutadans s'expressin, però a Catalunya no hi ha un problema amb la llengua.

El 22 de maig hi haurà eleccions municipals. El govern serà prudent fins aleshores?

No. El govern prendrà decisions de forma immediata. Catalunya no es pot permetre estar cinc mesos en standby. I tal i com està el país ara no és el moment de fer càlculs electorals o caure en populismes. De fet, durant la campanya electoral, nosaltres no hem fet grans promeses. Hem parlat més dels valors, les actituds i les decisions, que no costen diners, però que poden ajudar a fer moure les potencialitats que té el país.

Però en unes eleccions, encara que siguin municipals, tothom marca posicions... I els socialistes no voldran perdre més vots.
Perquè alguns estaven acostumats a tenir alcaldies per la marca i no per tenir un bon candidat. I ara, és clar, estan espantats! El país necessita un govern que prengui decisions perquè després d'una campanya en ve una altra.

Artur Mas deia avui que serà una legislatura difícil. Estan preparats per prendre mesures impopulars?

Sí. Sabem que s'hauran de prendre decisions complicades i impopulars. Ara bé, les decisions impopulars sempre s'han d'explicar a la ciutadania. La gent ha d'entendre quina és la situació, perquè s'ha pres aquesta decisió i on es vol arribar. Precisament un dels objectius del president és parlar al país de forma molt clara. Volem ser un govern de paraules, de fets i de paraula.

SI serà un dels grups de la cambra més difícils de tractar?

La legislatura acaba de començar i personalment encara no conec el senyor Laporta, ni al senyor Strubell. Ara bé, Uriel Bertran és un vell diputat de la casa i cal recordar que ell, a diferència de CiU que estava a l'oposició, sí va defensar les polítiques del tripartit. Nosaltres intentarem tenir bona relació amb tots els grups i crec que amb SI no ens ha de costar, però òbviament ara ells intenten marcar el seu espai.

Es van estrenar presentant un recurs per ajornar el debat...
Si algú vol fer el joc parlamentari per aquesta via s'equivoca. Quan algú qüestiona l'àrbitre, ja no accepta la derrota.

Es modificarà el grup parlamentari un cop quedi constituït el nou govern?

Sí. En el dia a dia del grup saps que no pots comptar amb una persona que és diputada i consellera. Per tant, l'organització del grup la tancarem un cop se sàpiga la composició del govern.

Els consellers continuaran amb la seva condició de diputats?

Això dependrà de les converses que tingui el president amb els consellers. Per tradició, en tots els governs, sempre hi ha un conseller que manté l'acta de diputat.

 
 

Comentaris