El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
La Model tanca aquest dijous després de 113 anys d’història
  • CA

 

La presó Model de Barcelona tanca definitivament les seves portes aquest dijous. Ho fa just el dia abans que compliria 113 anys d’història, ja que el centre va obrir portes el 9 de juny del 1904. Aquest dijous al matí, els Mossos d’Esquadra traslladaran els últims interns que quedaran dins de la presó –un total de 25 hi passaran l’última nit-, la policia catalana i els serveis penitenciaris de la Generalitat signaran la finalització del servei de vigilància perimetral i es donarà així per acabat el procés de tancament que es va iniciar a començaments d’any. L’edifici que ocupa l’extensió de dues illes de l’Eixample és un dels símbols de la repressió franquista a Barcelona i els veïns han reivindicat llargament el seu tancament. A partir del setembre, s’hi instal·larà una escola.

Situada al barri de la Nova Esquerra de l’Eixample de Barcelona, entre els carrers Rosselló, Provença, Nicaragua i Entença, la Model es va inaugurar el 1904 i, al llarg de la seva història, a més d’allotjar presos comuns, a les seves cel·les també hi va haver presos polítics i sindicals. Per exemple, va ser l’escenari del judici contra Francesc Ferrer i Guàrdia, el pedagog acusat d’haver encès la metxa que va donar lloc a la Setmana Tràgica. Posteriorment, es va convertir en un dels símbols de la repressió política franquista a Barcelona. Durant el franquisme, diverses personalitats de la vida política, social i cultural de Catalunya van passar per les seves cel·les i hi va haver diverses execucions, entre les quals la de Salvador Puig Antich, l’any 1974.
 

 

Al llarg de les últimes quatre dècades, moviments veïnals han reivindicat el trasllat de la model per recuperar l’espai per al barri de l’Eixample, però han vist com els plans i compromisos que la Generalitat i l’Ajuntament de Barcelona han presentat al llarg dels anys no s’han acabat de concretar, fins l’anunci de tancament fet pel conseller de Justícia, Carles Mundó, aquest febrer. Des d’aquest anunci, la Model s’ha anat buidant progressivament. El 6 de març van entrar-hi els últims presos preventius, 4 homes d’entre 24 i 43 anys, que estaven en recerca i captura per impagament d’una multa per delictes de lesions. Des d’aleshores, els presos preventius han anat ingressant directament a Brians 1, a Sant Esteve de Sesrovires (Baix Llobregat). Aquest mateix dimarts ja només quedaven 54 interns, dels 931 que hi havia a principis de març. Dijous, es traslladaran els darrers.

Reordenació del sistema penitenciari

Els plans de tancament de Justícia han comportat una reordenació del sistema penitenciari català que inclou que la presó de Brians 1, situada a Sant Esteve Sesrovires (Baix Llobregat), s’hagi convertit en el centre de preventius de Barcelona, mentre que el centre penitenciari de Mas d’Enric, al Catllar (Tarragonès), aculli més presos i obri quatre mòduls pendents d’estrenar. En un futur, el Govern planifica construir dues noves presons a la Zona Franca de Barcelona, que obririen el 2021 i el 2025, i permetrien tancar les de Trinitat i Wad-Ras. Precisament a Wad-Ras, així com Brians, Quatre Camins i Joves, Justícia hi dedicarà 26 milions per modernitzar-les, mentre que abocarà 9,5 milions més per construir el nou centre obert a Tarragona.

Acord amb els sindicats

Un dels tràmits necessaris per tirar endavant el tancament, va ser la signatura de l’acord amb tres dels quatre sindicats de treballadors per les condicions del trasllat a altres centres penitenciaris. El Departament de Justícia el va signar el 17 de març, un pacte que a banda de garantir tots els llocs de treball, fa possible que els treballadors de més de 62 anys amb destí final a Barcelona puguin seguir treballant a la ciutat, ja sigui a la presó de Trinitat o a la de Wad-Ras, i mantindran les condicions laborals d’horaris, vacances i permisos. També s’indemnitzarà amb 282 euros els empleats que hagin de treballar fora de la ciutat.
 

Escola de primària amb barracons
 

Un cop conegut el calendari de tancament del centre penitenciari, l’Ajuntament de Barcelona va prendre la decisió de crear un nou centre educatiu amb barracons al solar que ja està alliberat, on abans hi havia el centre obert. S’instal·laran barracons que començaran a funcionar al setembre del 2017, que acolliran dues línies començant per P3. La nova escola, que es dirà Eixample 1, tindrà aquesta ubicació provisional els propers tres anys, mentre s’oferti l’educació infantil, i quan els nens hagin de passar a primer de primària es decidirà on s’instal·len. No es descarta però, que aquests terrenys siguin la ubicació definitiva d’aquesta escola i fins i tot, de l’escola Entença, actualment en barracons al recinte de l’Escola Industrial.

 

El pla director de la Model, consensuat l’any 2009, ja preveia la instal·lació d’un centre educatiu, a més d’una zona verda, equipaments i l’espai per a un memorial. A més, també preveu un aparcament soterrat, una residència de gent gran amb centre de dia i una residència assistencial. El consistori barceloní haurà d’estudiar els canvis que es duen a terme en funció de les necessitats del districte i preveu preparar els projectes l’any vinent per executar-los el proper mandat. Precisament aquest mateix dimecres, l’Ajuntament de Barcelona ha donat la possibilitat de construir habitatge públic en aquests terrenys, en concret, a la façana del carrer Nicaragua. Des del consistori es considera que les transformacions destacades de la ciutat han d’incloure actuacions en matèria d’habitatge, com a mesura per evitar un augment dels lloguers. 

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa