El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
La Mesa del Comitè Federal rebutja sotmetre a votació la moció de censura contra Sánchez
  • CA

 

La Mesa del Comitè Federal ha rebutjat sotmetre a votació la moció de censura presentada pel sector crític contra el secretari general en funcions del PSOE, Pedro Sánchez, i avalada per almenys 129 signatures, han informat a Europa Press fonts socialistes.

Els crítics han començat a recollir signatures després que Ferraz col·loqués urnes per votar la celebració d’un congrés extraordinari, una maniobra que han considerat “il·legal”, però la Mesa, òrgan col·legiat en el qual tenen majoria els afins a Sánchez, no ha acceptat que la moció de censura es voti en aquesta reunió.

 

Segons les normes del partit, en un Comitè Federal extraordinari només s’ha de debatre i votar sobre els punts que, amb anterioritat, s’hagin fixat en l’ordre del dia, de manera que no es pot introduir cap altre assumpte. Existeix una excepció, que apareix en l’article 10, segons el qual “no seran examinades proposicions o textos que no hagin estat comunicats cinc dies abans de la reunió del Comitè Federal tret que, segons el parer de la Mesa, tinguin caràcter d’urgència”.

És a dir, que la Mesa pot decidir que s’examini alguna cosa que no estigui en l’ordre del dia. I, en aquest cas, ha decidit que no ho accepta. 

No obstant això, els crítics sostenen que no és necessari el dictamen de la Mesa. Per a això, s’agfen a l’apartat ‘c’ de l’article 7 del reglament del Comitè Federal, que diu que és competència d’aquest òrgan “exigir, si escau, la responsabilitat política de la Comissió Executiva Federal mitjançant la presentació d’una moció de censura, recolzada almenys pel 20 per 100 dels seus membres i sancionada per tenir efectes per la majoria absoluta dels i les integrants del Comitè Federal.
 

I, en principi, tindrien garantit aquests suports, ja que han comptat amb 129 signatures per presentar la moció de censura –molt per sobre del 20% necessari– i aquesta xifra és més de la majoria del cens, que s’ha fixat en 253 persones.
 

Els afins a Sánchez qüestionen també que el sector crític present ara una moció de censura contra una direcció a la qual reconeixen legitimitat. Des que presentessin 17 membres de l’Executiva presentessin la seva dimissió dimecres passat, els crítics es refieron als membres de Ferraz com a “companys” o “militants”

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa