La Mesa acorda mantenir la majoria independentista a les comissions

Tot i que Llarena ha dictat la substitució de 6 diputats exiliats i a presó, JxCAT i ERC volen que es mantingui la majoria ponderada a les comissions

 

La Mesa del Parlament, amb majoria absoluta independentista, ha decidit aquest migdia que la majoria a l'hemicicle es manté, de moment i a l'espera d'un acord definitiu entre ERC i JxCAT, a les comissions parlamentàries. La setmana passada, després d'un empat en una de les comissions, es va obrir la polèmica perquè l'independentisme reclamava el vot ponderat -així ho estableix el reglament en cas d'empat-, és a dir, que es respectés el repartiment d'econs al Parlament, amb majoria absoluta de JxCAT, ERC i la CUP. Però l'oposició s'hi va negar i la votació va quedar en suspens fins que la Mesa ho decidís. I avui ho ha fet: a l'espera que hi hagi un acord entre ERC i JxCAT sobre si els diputats -en total 6, 4 empresonats i 2 a l'exili, entre els quals el president Puigdemont- són substituïts, com marca el jutge Llarena, o si per contra es desobeeix l'ordre del magistrat i els sis diputats mantenen el seu escó. En aquest cas, amb tota probablitat acabaria als tribunals a petició de diversos grups parlametnaris de l'oposició. 

 

 

Ara bé, aquest acord no és definitiu, perquè la Mesa haurà de prendre una decisió sobre els sis diputats abans del debat de política general del proper 2 d'octubre. Serà aleshores quan l'independentisme haurà de tenir tancat un acord en bloc sobre si accepta substituir els diputats -és una substitució temporal, fins que hi hagi una sentència ferma, però a hores d'ara ja no cobren el seu sou- i no perdre els seus vots, i per tant, la marjoria a l'hemicicle, o si per contra, es prefereix no substituir-los i continuar en minoria el que quedi de legislatura. 

 

Comentaris