El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
La marxa per l’1-O a Barcelona es converteix en un clam per la via unilateral
  • CA

La marxa a Barcelona per reivindicar l’1-O dos anys després del referèndum s’ha convertit en una protesta que ha combinat el clam per la independència amb retrets al Govern i el Parlament per no aplicar el mandat de les urnes, però també per expressar el descontentament amb els Mossos d’Esquadra. La manifestació, que ha aplegat unes 18.000 persones segons la Guàrdia Urbana, ha arrencat a la plaça Catalunya amb el lema “Ho vam fer i vam guanyar”, que encapçalava la marxa sense la presència de representants de partits polítics, però tampoc hi havia dirigents significats de l’Assemblea Nacional Catalana (ANC) ja que la seva presidenta, Elisenda Paluzie, ha participat a l’acte celebrat a Lledoners.

La protesta ha recorregut el Passeig de Gràcia fins a la seu del Parlament Europeu a l’encreuament amb el carrer Provença, on un dispositiu dels Mossos protegia l’edifici. La presència policial ha excitat els ànims d’alguns manifestants que han rodejat l’entrada de la seu i han començat a cridar contra la policia catalana amb lemes com “No mereixeu la senyera que porteu” o “Els Mossos també són forces d’ocupació”.

Assetjament a periodistes de TVE i Telecinco

En aquest punt s’han viscut escenes de tensió quan un equip de TVE i un altre de Telecinco han intentat fer una connexió en directe. Un grup de persones ha rodejat els equips amb crits de “Premsa espanyola, manipuladora”, fet que ha provocat una escalada de tensió (s’ha llançat líquid sobre una de les periodistes) que no ha anat a més perquè els periodistes han abandonat finalment la zona mentre alguns manifestants els escridassaven i altres els protegien. La policia catalana ha estat també blanc dels atacs amb crits de “burros” i “inútils”.

Davant de la seu europea, els manifestants han llegit un manifest en què han volgut expressar que la marxa no era “cap celebració” sinó una “reivindicació” del mandat de l’1-O i de les lleis de desconnexió del 6 i 7 de setembre, que van obrir la porta a la celebració del referèndum i per les quals els líders del procés han estat jutjats i es troben en espera de conèixer la sentència.

“No podem caure en la mateixa pedra, en comptes de diàleg hem trobat exili i presó, la independència és la única solució per sortir de l’atzucac i treballarem incansablement pel nostre objectiu”, diu el manifest. Els manifestants han expressat també crítiques directes al Parlament i al Govern i demandes perquè “els polítics estiguin disposats a sacrificar-ho tot pel poble amb una estratègia unitària”.

El recorregut ha seguit fins a les portes de l’Institut Jaume Balmes, un dels escenaris de les càrregues de l’1-O del 2017, entre crits d’independència i “llibertat presos polítics”.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa