El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
La majoria d’independentistes volen exèrcit i integrar-se a l’OTAN
  • CA

 

 

L’independentisme es partidari de tenir forces de defensa, integrar una virtual república catalana a l’OTAN i, sobretot, a favor de participar en missions de pau internacionals. Així ho certifica l’enquesta anual de la Societat d’Estudis Militars en el Baròmetre de la Defensa de Catalunya que realitza l’empresa GESOP i a la que ha tinguta ccès El Món. Un estudi que pregunta els catalans sobre unes forces de defensa pròpies en un futur estat català independent. 

 

Concretament, l’enquesta, realitzada entre el 2 i l’11 de juliol, amb 1.600 entrevistes telefòniques a majors de 16 anys residents a Catalunya, conclou que un 40,7% dels enquestats vol que una Catalunya independent es doti d’unes forces de defensa, mentre que un 40,9% és contrari i un 18,4 per cent dels enquestats no té opinió o no respon. Hi hauria un empat tècnic entre partidaris i defensors, a diferència d’ara fa un any quan un 47,2% dels enquestats volia que una Catalunya independent es dotés d’unes forces de defensa, mentre que un 40,5% n’era contrari i un 12,3 per cent dels enquestats no tenia opinió o no responia.

 

Ara bé, amb creuament de dades entre independentistes o no, els resultats canvien.  La necessitat de disposar de Forces de Defensa un cop Catalunya esdevingui un estat independent, preocupa més els partidaris de la independència que els del status quo. Així és que entre els votants independentistes el suport a unes Forces de Defensa pròpies és majoritari, però amb una diferència ajustada de 4,7 punts. En canvi entre els votants que no donen suport a forces independentistes la diferència és de deu punts a favor del No. 

 

D’aquesta manera, davant la pregunta  “Cas que Catalunya esdevingui un país independent, estaria d’acord que disposés d’unes forces de defensa…?”, les respostes són evidents: 

VOTANTSINO
Votant de partit independentista52,3%47,7%
Votant de partit no independentista39,9%60,1%

 

Uns resultats que permeten treure conclusions evidents i és que el 40% de votants a partits que no són independentistes estiguin a favor d’una Defensa pròpia en cas d’independència implica que veuen aquesta opció com possible i els preocuparia que en aquesta eventualitat Catalunya esdevingués indefensa.

 

OTAN SÍ

 

La participació d’unes Forces de Defensa catalanes a l’OTAN perd suport respecte l’enquesta de l’any passat, -un 53,1%- tot i ser l’opció triada com a majoritària. La composició en termes de record de vot dels qui responen negativament mostra un major rebuig entre els votants no independentistes que entre els independentistes.

 

Catalunya, membre de l’OTAN?SINO
Votants independentistes53%47%
Votants no independentistes50%50%

 

 

Aclaparadora majoria a favor de missions de pau

 

Pel que fa al suport a la participació d’unes forces de Defensa catalanes en missions de pau internacionals, es manté en un nivell molt alt d’aprovació. Un 70% dels enquestats n’està a favor.

 

Aquest suport mostra l’acceptació per part dels que en principi discuteixen la necessitat de forces de Defensa pròpies (per oposició a la independència o per conviccions antimilitaristes) de la necessitat d’intervenir en missions de pau amb efectius militars com un rol principal d’aquests. 

 

Curiosament, el 60,5% dels qui manifesten oposar-se a la idea de Forces de Defensa, no s’oposen, ans el contrari, a la participació en missions de pau internacionals.

Un dels gràfics de l'enquesta
Un dels gràfics de l’enquesta | SEM

 

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa