La llibertat, central als primers actes de la Diada

La Flama del Canigó ha anat del Parlament fins la plaça de Sant Jaume entre crits de "ni un pas enrere", "independència" i a favor de l'alliberament dels presos polítics

 

Milers de persones han seguit la Marxa per la Llibertat amb què els presidents de la Generalitat i el Parlament, Quim Torra i Roger Torrent, el Govern i una nodrida representació dels partits independentistes han volgut celebrar institucionalment l'Onze de Setembre a Barcelona. La comitiva ha rebut la Flama del Canigó al Parlament i ha presidit la hissada de bandera al Born CCM davant la guàrdia d'honor dels Mossos d'Esquadra abans de dirigir-se a la plaça de Sant Jaume, on ha tingut lloc la darrera part de l'acte, on s'ha homenatjat els presos polítics i els exiliats i s'ha denunciat la repressió de l'Estat.

 

Els representants del Govern i el Parlament han sortit del Parc de la Ciutadella, on han rebut la Flama del Canigó i on el grup Obeses ha interpretat el seu tema "Ens en sortirem". Des d'allà, entre crits de "llibertat", "independència" i "ni un pas enrere", molt més nombrosos que els que demanaven l'alliberament dels presos polítics, s'han dirigit al Born Centre Cultural i de Memòria, on les dues primeres autoritats del país han presidit l'hissada de la bandera catalana mentre el Cor Jove de l'Orfeó Català intepretava "El cant de la senyera" davant la guàrdia d'honor dels Mossos.

 

Parlament de Catalunya
Parlament de Catalunya | JORDI BORRÀS

 

 

La darrera parada de la marxa ha estat a la plaça de Sant Jaume on, davant del Palau de la Generalitat, el president Torra ha entregat la Flama del Canigó a representants de les famílies dels presos polítics i de Pompeu Fabra, de qui es celebra el 150è aniversari del naixement. Els presos i els exiliats han estat molt presents en aquest final de la Marxa, amb imatges d'ells a les pantalles de la plaça i missatges seus sobre la llibertat llegides i projectades a la façana del Palau entre les actuacions musicals, també centrades en la llibertat i la denúncia de la repressió.

 

Les reixes de la presó també han estat un element molt important d'aquest final de cerimònia, com també una llarga llista de represaliats del franquisme i d'avui.

 

 

Quim Torra i Roger Torrent, entre altres autoritats
Quim Torra i Roger Torrent, entre altres autoritats | JORDI BORRÀS

 

 

L'acte ha tingut un record per la violència exercida pels cossos policials espanyols durant el referèndum del Primer d'Octubre, que s'han pogut veure a les pantalles de la plaça en un dels moments més emotius d'una cerimònia que ha clos amb "Agafant l'horitzó" de Txarango i el cant d'"Els Segadors".

 

Acte al Born Centre Cultural
Acte al Born Centre Cultural | JORDI BORRÀS

 

 

Comentaris