El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
La llei de transitorietat substitueix el TC per una ‘Sala de Garanties’ i crea un Suprem català
  • CA

La llei de transitorietat jurídica que preparen JxSí i la CUP preveu substituir el Tribunal Constitucional (TC) per una ‘Sala de Garanties’ catalana i també preveu crear un Tribunal Suprem català, en cas que guanyi el ‘sí’ en el referèndum d’independència de l’1 d’octubre. El diputat de la CUP Benet Salellas ha desvelat detalls de la llei que ha de certificar la independència i asseure les bases de la transició de l’ordenament jurídic actual a un de català, que està redactada des de fa mesos, encara que sotmesa a canvis.

Salellas explica que la CUP no ha compartit la visió “gairebé sagrada” de JxSí sobre aquesta llei -l’elaboració de la qual ha estat embolicada en un gran secretisme- i no creuen que sigui ‘omniresolutiva’, si bé ha constatat que al llarg de la seva elaboració l’han anat redefinint, donant-hi finalitats i objectius. El diputat de la CUP, un dels ponents de la llei, explica que la norma explicita com funcionarà el procés constituent i estableix com es resoldrien en una Catalunya independent aquelles competències que ara pertanyen a l’Administració de l’Estat, però aclareix que no es tracta d’una constitució en si mateixa, precisament perquè és el procés constituent que preveuen després de l’1-O el que ha de dibuixar-la i concretar les institucions definitives.

 

No obstant això, la llei -que encara no s’ha fet pública- ja inclou algunes de les institucions necessàries per suplir el paper de l’Estat o el Poder judicial: “No es tracta de canviar el sistema judicial català, però si de dotar-nos de les institucions necessàries per no continuar utilitzant el Tribunal Suprem (TS) de Madrid o el TC, però continuarem tenint TS i TC“. El nou TS català mantindrà el mateix nom i farà de màxima institució del sistema judicial a Catalunya, i comptarà amb un espai on es debatran matèries constitucionals i de garanties de drets, és a dir, la nova ‘Sala de Garanties’.

“Per al TC hem buscat una fórmula diferent perquè pensem que l’última etapa d’alguna manera ens demana canviar la nomenclatura per no reproduir una institució que ha estat tan antidemocràtica en relació amb la sobirania de Catalunya”, ha assegurat. “Nosaltres hem de dir què passa amb els jutges i fiscals, com funcionarà l’administració de Justícia”, ha dit sobre els canvis que preveu la llei en l’administració de Justícia, atès que en el referèndum guanyi el ‘sí’ a la independència, perquè si no, aclareix Salellas que la llei no tindrà sentit. 

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa