El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
La Guàrdia Civil va destrossar però també va robar l’1-O
  • CA

 

1 d’octubre de 2017. Falten pocs minuts per les 9 del matí. Desenes d’agents de la Guàrdia Civil arriben al Pavelló Municipal de Sant Julià de Ramis, on ha de votar el president Carles Puigdemont. A la plaça i dins l’equipament municipal centenars de persones defensen el col·legi electoral. Els agents no s’ho pensen i carreguen contra la gent. Arriben fins a la porta del pavelló i la troben tancada. Volen impedir la votació i agafar les urnes. Rebenten la porta. Entren dins i arrasen amb tot el que troben: fan destrosses al magatzem del pavelló, trenquen un total de 16 portes i també armaris de sales de la primera planta, segons han explicat fonts de l’Ajuntament de Sant Julià de Ramis al Món.

A més, els agents s’emporten 4 ordinadors portàtils -de particulars-, una bossa d’ordinador i cablejat dels ordinadors. Res de tot això ha estat retornat. En total: 13.439,55 euros, amb IVA inclòs, que l’Ajuntament de Sant Julià de Ramis va haver de destinar per reparar tots els desperfectes causats per la violència policial desmesurada exercida l’1-O. El consistori va assumir aquest cost amb la certesa que ho pagaria l’assegurança o el Consorci, però no se’n van fer càrrec. L’argument per no fer-ho? Que havia estat la gent qui havia impedit l’accés als agents i que aquests es van veure obligats a destrossar-ho tot. Segons les mateixes fonts de l’Ajuntament, moltes d’aquestes 16 portes que va trencar la Guàrdia Civil no estaven tancades amb clau, però ni tan sols ho van comprovar.

Agents de la Guàrdia Civil rebentant la porta del col·legi electoral de Sant Julià de Ramis | ACN

 

Carles Puigdemont tenia previst votar en aquest pavelló municipal cap a les 9:30 hores. Però, quan ja s’hi trobaven dins el fotògraf oficial del president i membres de la seva escorta, va arribar l’ampli desplegament d’agents dels antiavalots de la Guàrdia Civil. Els responsables del col·legi electoral van guardar les urnes i les paperetes, però els agents es van endur finalment el material electoral, mentre les persones que s’hi congregaven cantaven l”Estaca’ i ‘Els Segadors’. Els agents van localitzar els dos despatxos on s’havia amagat el material. Es trobaven sota les escales que porten al primer pis (en un s’hi llegia ‘Privat’ a la porta i a l’altre, ‘Magatzem’).

La Guàrdia Civil va posar les urnes i paperetes dins bosses d’escombraries, les va precintar i va marxar per una de les portes laterals (on havien situat una furgoneta per carregar-hi el material electoral comissat). A fora, la gent que s’hi havia aplegat, mentre els agents ja s’anaven retirant, els va llançar clavells i va clamar crits a favor de la independència o bé “Fora les forces d’ocupació!”. Finalment, Puigdemont va poder votar al col·legi electoral de Cornellà del Terri -a uns 11 quilòmetres de Sant Julià de Ramis-, poc abans de les 10 hores del matí.

 

La Guàrdia Civil empenta la gent que es concentrava a les portes del col·legi de Sant Julià de Ramis | ACN

 

Declaració institucional des de Sant Julià de Ramis

 

Aquest dilluns, el president Quim Torra i tot el seu Govern, acompanyats del president del Parlament, Roger Torrent, s’han desplaçat fins a Sant Julià de Ramis per participar en un acte commemoratiu de l’1-O al pavelló municipal d’aquest municipi del Gironès i, seguidament, el Govern ha celebrat la seva reunió setmanal a l’Ajuntament de Sant Julià de Ramis. L’Executiu de Torra ha aprovat una declaració institucional en commemoració de l’1 d’octubre, que el president ha llegit -acompanyat de tot el Govern- davant del consistori.

El Govern commemora l’1-O a Sant Julià de Ramis | Jordi Borràs

 

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa