El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
La Guàrdia Civil demana a Genovès per la campanya del Registre de catalans a l’exterior
  • CA

 

La Guàrdia Civil ha interrogat aquest divendres el director general de Difusió de la Generalitat, Ignasi Genovès, sobre la campanya de publicitat del Registre de catalans i catalanes residents a l’exterior, segons han confirmat fonts properes al cas. Genovès ha declarat aquest divendres com a testimoni a la caserna de Travessera de Gràcia, a Barcelona, durant dues hores i ha sortit a dos quarts de 3 de la tarda sense que la Guàrdia Civil hagi vist motius perquè el jutge l’investigui, segons han assenyalat les mateixes fonts. Abans ha declarat la directora de comunicació de la conselleria d’Exteriors, Relacions Institucionals i Transparència, Anna Molas, que tampoc té la condició d’investigada policial.

La Guàrdia Civil s’ha interessat aquest divendres per la campanya del Registre de catalans i catalanes residents a l’exterior, després d’altres interrogatoris en què havia preguntat per la web del Pacte Nacional pel Referèndum. Per la caserna de la Guàrdia Civil han declarat aquesta setmana cinc càrrecs del Govern i l’exportaveu del comitè executiu del Pacte Nacional pel Referèndum, Joan Ignasi Elena. El Registre de catalans a l’exterior és l’eina a través de la qual el Govern identifica els ciutadans que tenen la condició política de catalans d’acord amb l’Estatut d’autonomia i que resideixen a l’estranger. 

 

Molas ha estat la primera a declarar aquest divendres. La directora de comunicació de la conselleria d’Exteriors ha entrat a la caserna de la Guàrdia Civil quan passaven 20 minuts de les 10 del matí, acompanyada d’una advocada, i n’ha sortit a dos quarts d’1 del migdia. Molas ha preferit no fer declaracions ni revelar per quines qüestions li havien preguntat durant l’interrogatori. Fonts coneixedores han assenyalat que la Guàrdia Civil no ha vist indicis perquè se l’investigués. 

Després ha estat el torn de Genovès, que ha arribat minuts abans de les 11, quan l’havien citat, tot i que l’interrogatori ha començat més tard. L’ha acompanyat l’advocada responsable de l’Assessoria Jurídica de la Generalitat, Mercè Curull. A la sortida, també ha preferit no fer declaracions als mitjans. 

 

Sis interrogatoris en tres dies 

 

Curull ja va acompanyar a declarar aquest dimecres el secretari general de Presidència, Joaquim Nin, i el director general d’Atenció Ciutadana, Jordi Graells, i dijous el director general de Comunicació del Govern, Jaume Clotet. Per la seva banda, Elena va declarar dijous sense advocat. 

 

Nin va entrar a les dependències policials com a testimoni però en va sortir amb la condició d’investigat. L’endemà, la Guàrdia Civil també va veure indicis perquè el jutge investigués Clotet per la relació amb el domini web del Pacte Nacional pel Referèndum. A Graells i Elena, se’ls va mantenir la condició de testimonis. 

 

El Govern, la Guàrdia Civil i el jutjat 

 

El portaveu del Govern, Jordi Turull, va anunciar dimecres a la tarda, després dels dos primers interrogatoris, que denunciaria la Guàrdia Civil i el jutge per “vulneració de drets” dels membres del Govern. L’endemà, el jutjat número 13 de Barcelona, a través de l’oficina de comunicació del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), va emetre un comunicat en què aclaria que en la causa judicial “només consten com a investigades tres persones”. Es tracta de l’exsenador Santiago Vidal, l’expresident del Consell Assessor per a la Transició Nacional, Carles Viver i Pi-Sunyer, i el secretari d’Hisenda del Govern, Josep Lluis Salvadó, les persones “contra les que es dirigia la querella que va donar inici a aquestes diligències”. El jutjat també puntualitza que les citacions de la Guàrdia Civil d’aquests dies “són diligències de policia judicial i no han estat sol·licitades pel magistrat d’instrucció 13 de Barcelona”. La causa continua secreta en prorrogar-se aquesta condició per un termini d’un mes més.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa