La Fundación Francisco Franco controlarà les visites a la residència d'estiu del dictador

La Comisión pola Recuperación da Memoria Histórica de A Coruña denuncia que l'entitat no reuneix els requisits per responsabilitzar-se d'un "espai de memòria"

 

La Comisión pola Recuperación da Memoria Histórica (CRMH) de A Coruña ha denunciat que la Fundación Francisco Franco s'està encarregant de la gestió de les visites al Pazo de Meirás, la residència d'estiu del dictador i els seus hereus. En declaracions a El Món, el president de la CRMH de A Coruña, Fernando Souto, explica que aquesta cessió de la responsabilitat s'ha fet amb una "falta de transparència enorme" però que malgrat tot la informació ha pogut ser contrastada per diverses fonts, encara que es desconeix a partir de quin moment la fundació franquista ha assumit la responsabilitat amb el vist-i-plau de la Xunta de Galícia i la família Franco, "que és qui té la potestat per a fer les visites" al Pazo, classificat com a Bé d'Interès Cultural (BIC).

 

Souto considera aquest fet lamentable perquè l'organització que lidera considera que el Pazo "és patrimoni de l'Estat espanyol, va ser adquirit per la ciutadania i creiem que una propietat és de qui la paga". La CRMH de A Coruña creu que "s'assumeix" que l'adquisició del Pazo per part de Franco "no va ser una donació" perquè, segons explica Souto, "en període de guerra no existeix la voluntat per a donar". Les circumstàncies de l'adquisició doncs s'ajusten més aviat a una acció de "donacions" obligades "mano militari" amb l'objectiu "d'usurpar i robar les propietats que rodejaven les Torres de Meirás, indret on hi havia la casa de la gran escriptora Emilia Pardo Bazán", el patrimoni de la qual ha estat "escampat per la família Franco" i per on havien passat "personatges il·lustres del poble espanyol".

 

Souto considera que la Fundació Francisco Franco "no compleix els requisits adequats per la convivència perquè els seus objectius es fonamenten en homenatjar i retre honors a la figura de Franco", fet pel qual la CRMH de A Coruña pensa que la institució "no és l'adequada per a gestionar un espai de memòria". Es desconeix si amb aquesta concessió la fundació obté algun tipus de benefici econòmic perquè, segons insisteix Souto, hi ha una manca de transparència: "Es diu que la Xunta entregava una quantitat per la seguretat del Pazo, però no faciliten la informació, tot i que l'hem demanat".

 

Com a Bé d'Interès Cultural (BIC) des del 2008 Pazo, els propietaris de la propietat tenen l'obligació de mantenir-lo obert almenys quatre dies al mes. Segons Souto, ja en ocasions anteriors, els propietaris havien incomplert aquesta condició i havien provocat l'obertura d'un expedient per part del govern gallec i ara "ens despertem amb aquesta decisió, que la fundació gestionarà el que consideren que és patrimoni d'uns pocs". Souto recorda que l'actual propietat del Pazo "té una situació d'accés il·legítima perquè no va ser pagada pels actuals propietaris" i, d'aquesta manera, subratlla, "ha de ser retornada als seus propietaris".

 

 

La concessió a la fundació franquista ha passat per damunt de les aspiracions de l'administració local del municipi de Sada —on es troba el bé— que també s'havia postulat per assumir la gestió de les visites. "Crec que és l'administració adequada per a encarregar-se'n, a través de l'Oficina de Turisme, seria magnífic", apunta Souto.

Souto avança que es farà una campanya informativa per explicar com es va adquirir el Pazo i de quina manera "es van utilitzar fons que havien de destinar-se a orfes". Els mètodes emprats per a la compra han quedat degudament traçats. "Els militars tenen defectes, però com també virtuts, i entre aquestes, que ho deixen tot per escrit", explica Souto. El president de la CRMH de A Coruña considera, a més, que la situació actual del Pazo i el fet que la família Franco en conservi la propietat demostra que "estem en un Estat mol estrany" i diu que "explicar aquestes coses" li resulta "molt difícil". "L'esperpent de Valle-Inclán ens fa percebre com a natural una realitat que ens supera", afegeix Souto.

 

El 2018 se celebrarà el centenari del lliurament del Pazo de Meirás a Franco i Souto afirma que suposarà "la consolidació d'un dels grans càncers que tenim a l'Estat espanyol" perquè la situació d'aquesta propietat és només "la punta d'iceberg" d'un fenomen molt més ampli. "Hi ha milers de propietats que van canviar de mans a través de judicis sumaríssims, afusellaments, subhastes, milers de famílies assassinades i les seves propietats confiscades", assegura.

 

Comentaris