El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
La fotografia que comença a recosir la República
  • CA
La fotografia que legitima el president Carles Puigdemont
La fotografia que legitima el president Carles Puigdemont | Jordi Borràs

 

És només una fotografia. Però una fotografia que marca l’inici de la reconstrucció de la República catalana, proclamada el 27 d’octubre però esclafada pel règim del 78 i l’aparell judicial espanyol. La fotografia del panell de votació – hi ha hagut 68 vots a favor, tot i que en el panell de votació no apareixen els vots de Junqueras i Sànchez, empresonats i amb vot delegat- d’una proposta de resolució que legitima el president Puigdemont a Brussel·les per pilotar l’estratègia republicana, amb reconeixement i efectivitat, és el desllorigador del pacte entre JxCAT, ERC i la CUP per tirar endavant un Govern amb dues potes, una a Brussel·les i una a Calunya, amb l’objectiu de recosir complicitats i donar compliment al mandat de l’1-O i també al 27-O, seguint el camí de la internacionalització i la consolidació de les estructures d’Estat. 

 

Després d’un ple en què l’oposició ha tornat a fer un exercici de filibusterisme parlamentari per intentar impedir la votació proposada per JxCAT, que ha provocat que el ple comencés amb gairebé una hora i mitja de retard, el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, té la confiança que reclamava per continuar endavant amb la legitimitat republicana des de Bèlgica. I és que, tal i com va anunciar el mateix Puigdemont en una conferència a Brussel·les aquest dilluns, si no obtingués la confiança del Parlament amb l’aprovació de la proposta de resolució de JxCAT, interpretaria que ha perdut el suport del poble de Catalunya i faria un pas al costat. Però la fotografia amb 68 escons en verd evita aquest “pas al costat” i torna a situar el líder de JxCAT en una posició forta a la sala de màquines per recosir la República. 

 

 

 

A continuació, podeu llegir el resum de totes les intervencions dels grups parlamentaris en el primer ple després de les eleccions del 21 de desembre. Després de l’aprovació de la proposta de resolució de JxCAT, es dóna per fet que l’acord entre els independentistes per donar compliment a la majoria parlamentària formar Govern s’ha d’anunciar en les properes hores, però no abans de dissabte, quan la CUP ha de sotmetre el seu posicionament al parer del Consell Polític. Si hi ha fumata blanca entre els anticapitalistes, els desencadarien els propers passos, un acte de legitimació a Brussel·les i una proposta de candidat a la investidura “autonòmica“, amb un ple d’investidura, que si fos el candidat Jordi Sànchez, podria tornar a quedar sota amenaça de l’Estat i podria acabar judicialitzat i amb altre candidat o candidata sobre la taula.

 

JxCAT anuncia el “punt de partida del projecte republicà” al Parlament 

 

Arrimadas: “L’independentisme ha despertat el patriotisme cívic a Espanya”

 

ERC demana reconeixement per a Puigdemont i un Govern “efectiu”

 

La CUP fa confiança a JxCAT però avisa que no hi haurà “passos enrere” 

 

El PSC aconsella als diputats encausats que no exerceixin els seus drets polítics 

 

Els Comuns a l’independentisme: “Només parlen de legitimitats”

 

Xavier García Albiol amenaça de retallar més l’autogovern

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa