No ha estat la millor vetlla de la Diada al Fossar de les Moreres. Els veterans guardians del Memorial 1714 no recordaven una nit de tanta pluja. Havien de tancar les portes a les dues de la matinada, però a les onze han donat la volta al pany. Plovia molt, massa. Tot i la persistent pluja, els partits han fet les tradicionals ofrenes. Sense discursos. Només Cant dels Segadors i adéu siau. Salutacions, retrobaments i algun crit “d’unitat” del visitants del Fossar.

erxfossar

La delegació d’ERC, al Fossar Quico Sallés

El Memorial 1714 tenia preparat l’acte. Fins i tot, amb una guingueta i un equip de so inèdit per l’organització. Però la pluja ha fet la punyeta. Els parlaments habituals amb què comença la vetlla, just després de l’ofrena del Govern, tenien avui una veu d’ascendència dins l’independentisme, la de Gonzalo Boye, advocat de Carles Puigdemont, Quim Torra i Toni Comin.

 

La pluja no desmotivat el centenar d’acòlits que s’ha aplegat a escoltar uns discursos carregats de moral i de crítiques cap a l’Estat. Un cop acabats, el Memorial ha continuat obert amb un formiguer d’amics, coneguts, saludats i descobridors d’un museu discret, voluntariós i clàssic dels fets de 1714.

peraireortuzar

Bonvehí presenta Ortuzar a Peraire Quico Sallés

El Fossar, però ha quedat buit. Només hi havia el peveter i la flama resistent, algun visitant a l’aixopluc d’un paraigua, cinc guinguetes de souvernirs independentistes, i la pluja. Molta pluja. No ha estat fins a quarts d’onze que ha arribat la primera comitiva. Ha estat la JNC, la pedrera del PDeCAT o de JxCAT, encara no queda clar, amb tota la direcció. Sens dubte ha estat la comitiva més nombrosa, amb torxes i amb una pancarta amb les cares dels presos polítics i reclamant la seva llibertat, crits d’independència o “Puigdemont, el nostre president”.

 

Tot seguit ha arribat el PDeCAT, amb David Bonvehí i Marta Pascal, que han fet l’ofrena acompanyats de membres de la direcció i d’Andoni Ortuzar, el president del PNB, un habitual de les nits al Fossar. Les direccions dels pedecators i els jetzaltes han sopat junts. Ai la tercera via…. Just acabat el PDeCAT ha estat el torn de JxCAT, amb Elsa Artadi i Eduard Pujol. També ofrena curteta i al peu. I ha tancat la cursa de relleus ERC amb el seu seretari d’Organització, Isaac Peraire, l’eurodiputat Jordi Solé, i el cap de files de la formació a l’Ajuntament de Barcelona, Ernes Maragall. Han dipositat un clavell blanc.

 

Entre les esperes i els comiats, el Fossar ha estat escenari de fotos interessants. Peraire de xerrada densa amb Pascal i la seva trobada amb els peneubistes. Eduard Pujol enraonant amb membres del ferro del PDeCAT. Mentre els polítics feien la seva -se n’han trobat a faltar- els visitants anaven creuant el Fossar amb comentaris i glosses de l’estampa. “La unitat la fa el poble i no els partits”, “Poltroneros” o també alguna selfie han completat un quadre rúfol de la vetlla. L’anècdota, el cartell penjat al peveter, que reclama contractar Blackwater, l’empresa -ara amb un altre nom- de seguretat privada nord-americana. L’objectiu: substituir els Mossos per “botiflers”.

artadifossar

Artadi i Pujol, al Fossar aquesta nit Quico Sallés

 

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa