El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
La Fiscalia manté l’acusació contra Meritxell Borràs
  • CA

 

 

La Fiscalia manté l’acusació pels delictes de desobediència, prevaricació i malversació contra la consellera de Governació, Meritxell Borràs, per la compra d’urnes en l’escrit de resposta al recurs de súplica que va presentar fa uns dies davant el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC). Segons el ministeri públic, “no es pot negar l’existència d’una ordre” del Tribunal Constitucional en la què s’adverteix la Generalitat perquè no liciti contractes administratius per a la preparació d’un referèndum que la Fiscalia defineix com a “il·legal” i deixa clar que “el delicte de desobediència va quedar consumat des del moment que els querellats decideixen obviar-lo”. En aquest sentit, no es creu l’argument que les urnes “podrien ser necessàries en situacions molt diverses”, per a eleccions sindicals, de claustres universitaris o de cambres agràries. La Fiscalia també es remet a les manifestacions del Govern sobre la intencionalitat de celebrar el referèndum de l’1-O.

 

 

Cita per exemple, les paraules de la vicepresidenta del Govern, Neus Munté, que va assegurar que “evidentment” hi hauria urnes per la referèndum de l’1 d’octubre i del president de la Generalitat, Carles Puigdemont, en el transcurs de la darrera sessió de control al Govern, quan va comentar que el referèndum era “irrenunciable”.

D’altra banda, el ministeri públic afirma que “no deixa de resultar cridaner que, després de desenes d’anys sense comptar amb urnes pròpies, es desperti sobtadament, una incontenible necessitat d’adquirir-les justament a falta de quatre mesos de la data anunciada per al tan repetit referèndum”.Sobre el delicte de prevaricació, la Fiscalia subratlla que el delicte va quedar consumat “des del moment en què els querellats van dur a terme els actes necessaris per celebrar el referèndum independentista. “El que per falta dels requisits necessaris per adjudicar el contracte s’hagi declarat desert el concurs, o el que és el mateix, el fet que no s’hagi assolit l’objectiu pretès, no afecta la consumició del delicte”, assenyala.
 

 

Per últim, la Fiscalia sosté que s’ha comès un delicte de malversació de fons, tot i admetre que no s’ha produït cap perjudici econòmic. No obstant això, afirma que “l’inici, formalitzat i publicat, d’un procediment de contractació administrativa dirigida a una finalitat il·legal posa de manifest que els seus autors han donat “principi de l’execució del delicte” i que, per tant, és penalment rellevant.
 

 

En aquest punt, l’escrit carrega contra la defensa de la consellera Borràs i titlla “d’afirmacions tan gratuïtes com infundades” quan s’acusa el ministeri públic quan diu que la querella “obeeix a un ús preventiu del dret penal, o que persegueix fets que encara no s’han comès”. Segons afegeix, són “frases potser idònies per ser utilitzades com eslògans o consignes”, però que no es corresponen “amb la realitat dels fets”. “El Fiscal actua en els Tribunals en defensa de l’interès social i conforme al principi de legalitat sense excepcions”, subratlla.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa