El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
La Fiscalia investigarà l’afusellament d’un ninot de Puigdemont
  • CA

La Fiscalia Provincial de Sevilla ha iniciat el procediment per investigar la crema i l’afusellament d’un ninot del president a l’exili, Carles Puigdemont, que es va produir el passat 21 d’abril a Coripe (Sevilla) durant unes festes del municipi. La Generalitat havia denunciat els fets i l’alcalde del municipi, Antonio Pérez (PSOE), va argumentar que es tractava només de “teatre, sàtira i paròdia”. Considerava, de fet, que les imatges s’havien “tret de context” i que no tenia cap problema en “demanar perdó” si algú s’havia sentit ofès.

En el marc de la festa de ‘La Quema de Judas‘, els veïns del poble van fabricar un ninot amb la cara de Puigdemont i, juntament amb una estelada i un llaç groc, el van passejar pels carrers fins a penjar-lo d’un arbre. Aleshores, li van disparat trets fins que va començar a cremar. El ninot que s’afusella durant la festa, que se celebra anualment el Diumenge de Resurrecció, representa alguna persona reconeguda que es consideri que durant l’any hagi fet una mala acció. Així, són els alumnes de segon d’ESO de l’institut del poble i les seves famílies els responsables de la tria del personatge.

Abans de la crema de la figura de Puigdemont, els membres de l’organització de l’acte van carregar les escopetes de munició de salves en un cotxe de la policia local, i per això el Govern considera que l’ajuntament “va col·laborar activament” en un “espectacle públic, davant de menors i amb utilització d’armes de foc”. Segons el parer de la Generalitat, aquestes festes pretenen “fomentar odi i violència cap a determinats col·lectius o persones” amb el “desenvolupament d’estereotips de naturalesa racista o per raó de la ideologia”.

La Crema del Judes, una festa amb més de cent anys d’història, ja va ser objecte de polèmica el 2018 perquè el personatge triat va ser Ana Julia Quezada, l’assassina confessa del nen Gabriel, i l’associació Moviment contra la Intolerància va presentar una denúncia que finalment va ser arxivada per la Fiscalia de Sevilla. Altres anys també s’han cremat ninots d’Iñaki Urdangarin o Rodrigo Rato.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa