El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
La dreta s’obsessiona amb l’indult als presos polítics en el primer debat del 28-A
  • CA

 

Pablo Casado i Albert Rivera han mostrat aquest dilluns una obsessió comuna en el primer debat del 28-A que s’ha celebrat a TVE. Els dos líders de la dreta espanyola han enfocat la qüestió territorial en la suposada intenció del govern de Pedro Sánchez d’indultar els presos polítics en el supòsit que siguin condemnats després del judici en el Tribunal Suprem contra l’1-O. La intervenció dels representants de PP i Cs no ha servit per exposar solucions al conflicte perquè han adoptat una posició de víctimes dels que “volen trencar Espanya” amb el vistiplau de Sánchez. El candidat del PSOE ha acusat les dretes de “mentir”.

 

Qui més ha explotat el paper de “víctima” del procés ha estat Rivera dient que el dia que es va declarar la independència, li van “saltar les llàgrimes” perquè pensava que s’estava fent “un cop d’estat”. Rivera ha tret una foto de Sánchez amb Torra el passat 21 de desembre a Pedralbes, una reunió que el líder de Cs ha posat com a mostra d’un Sánchez “agenollat davant dels separatistes”. Ell, en canvi, s’ha compromès a “recuperar la convivència”.

 

Casado, de la seva banda, ha advertit que “la unitat d’Espanya està en risc per culpa de Sánchez” i ha afirmat que els independentistes tenen el líder del PSOE com a “candidat favorit”. El líder del PP ha afegit que va sentir “vergonya aliena” quan escoltava Oriol Junqueras i Jordi Sánchez des de la presó “dient que donarien suport a Sánchez”.

 

Sánchez s’ha defensat assegurant que els independentistes “saben que la independència no es produirà” perquè el problema de Catalunya és de “convivència” i davant d’això proposa dialogar dins de la Constitució”. El líder socialista ha dit que “no hi haurà referèndum ni independència, ni es permetrà el trencament de la Constitució espanyola”. Ha advertit als independentistes que “si volen resoldre el conflicte han de tornar a la via constitucional i estatutària”.

 

Pablo Iglesias, que ha fet la seva intervenció en el debat tot el temps amb una Constitució a la mà, ha demanat que es parli d’una qüestió tan transcendental com la territorial “amb seriositat” i ha demanat respecte per la justícia espanyola quan la dreta parla d’indults perquè sinó “és som si el senyor Marchena estigués en un judici farsa”.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa