La direcció d'ERC no avala el pacte amb el PSC a Figueres per desbancar JxCAT

Les direccions locals diuen que l'acord busca un "canvi i una transformació" a la ciutat i que se senten legitimats

ERC, PSC, Guanyem Figueres i Canviem Figueres han oficialitzat aquest matí el pacte a quatre bandes que desbanca Junts per Figueres, la força més votada, de l'alcaldia. L'acord convertirà en alcaldessa la cap de llista d'Esquerra, Agnès Lladó, i en vicealcalde el socialista, Pere Casellas. Durant la roda de premsa, però, Lladó ha admès que la direcció nacional del seu partit no avala el pacte amb el PSC. "Nosaltres considerem que Figueres té uns objectius molt concrets i una situació d'emergència que cal resoldre", ha dit. Malgrat això, ha afirmat que els partits tindran llibertat de vot i que les seves conviccions independentistes es mantenen. Tots els caps de llista han admès, també, que tenen sensibilitats "diferents" però que se senten legitimats i que han estat capaços de "sumar" i "construir un acord programàtic" per tirar endavant la ciutat. Casellas, per la seva banda, ha dit que el partit li ha donat autonomia i que confien plenament amb la cap de llista d'ERC per mantenir l'acord tot el mandat.

Els partits han rubricat aquest matí davant de les càmeres el pacte a tres bandes que ha desbancat la llista més votada de l'alcaldia. ERC, PSC, Guanyem Figueres i Canviem Figueres sumen onze regidors. Una xifra que els dona majoria absoluta per governar i amb la qual se senten "legitimats". Els caps de llista han admès que tenen sensibilitats diferents però que han estat capaços de formalitzat un acord "programàtic" per tirar endavant la ciutat i "sortir de les dinàmiques negatives" dels últims anys. 

La cap de llista d'ERC, Agnès Lladó, que es convertirà en alcaldessa durant tot el mandat, ha assegurat que "després de molts anàlisis" dels resultats del 26-M, tots van coincidir que la ciutadania havia votat per un "canvi". "Aquest és un acord republicà, de progrés i de transformació que potenciarà i impulsarà les polítiques que Figueres necessita", ha dit Lladó.

En aquest sentit, ha insistit que la ciutat està immersa en una situació "complicada". "Hi ha un 47,5% de gent en risc d'exclusió social, un 15,5% d'atur i un 17% d'abandonament escolar", ha afegit. "Creiem que amb aquestes xifres, Figueres ha de començar a fer polítiques socials i per això ens hem posat d'acord: per sumar i construir", ha remarcat. 

Lladó també ha dit que "l'objectiu és Figueres amb totes les lletres, sense oblidar que evidentment el país viu una situació excepcional que no podem normalitzar". "Em defineixo com una feminista i independentista", ha insistit. 

Una situació que, ha admès, topa amb un pacte amb els socialistes que van donar suport al 155. En aquest sentit i ha preguntes dels periodistes, ha reconegut que la direcció nacional del partit no avala l'acord i que no el veu amb "bons ulls". Malgrat això, ha dit, "considerem que Figueres té uns objectius molt concrets i una situació d'emergència social". En aquest sentit, ha afegit que "si el país ha d'esdevenir una república, ho ha de fer amb una municipis lliures i sobirans on els veïns tinguin les necessitats cobertes". 

Lladó també ha insistit que un 87% dels assistents a l'assemblea local va donar llum verd al pacte i que tots els partits tindran llibertat de vot en les qüestions nacionals. "La majoria independentista al ple hi és", ha dit. D'altra banda, ha afirmat Esquerra "juga net" i que no entrarà en contrapartides que puguin afectar pactes a d'altres organismes com ara la Diputació. 

 
Més informació
 

Comentaris