El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
La democràcia ja té preu: Una App permet vendre i comprar vots
  • CA

Si té 62 anys i viu a la província de Tarragona, el seu vot a Esquerra Republicana val 89,20€. Si vostè és de Lleida i té 38 anys, el seu vot a VOX val 29,12€; gairebé el mateix que el vot a Junts per Catalunya d’un jove de 24 anys a Barcelona: 24,31€. Mentre que el vot al PP d’una persona de 80 anys de la província gallega d’Ourense val 158,04€.

És el preu a la democràcia que calcula l’algoritme de DemocrApp, una aplicació que encara està en desenvolupament però que els seus impulsors esperen que estigui disponible de cara a les eleccions espanyoles del 10 de novembre. El preu d’un vot, asseguren, pot arribar a pagar-se per 540€.

En què consisteix? Hi ha dues parts: el donant de vot i el comprador. El donant ha d’enviar una fotografia del seu DNI i una altra de la seva targeta censal, per tal de comprovar la seva edat i la província. El comprador del vot paga, l’aplicació reté els diners, i quan el donant envia una prova que ha efectuat correctament el seu vot (com per exemple un vídeo) rep els diners que li han estat promesos.

 

Segons la llei electoral és un delicte

L’article 146 de la Llei Orgànica de Règim Electoral sosté que sol·licitar el vot d’un elector per mitjà d’una remuneració serà castigat amb una pena de presó d’entre sis mesos i tres anys o amb una multa de 12 a 24 mesos. El principal impulsor de l’aplicació, José Luis Galeón explica en declaracions al Món que l’advocada de DemocrApp treballa per trobar un model que voregi qualsevol prohibició d’aquesta llei. “En principi no hi ha d’haver cap problema”, defensa, i argumenta que “es tracta d’un acord privat entre dues persones”.

A més, defensa que “una persona només pot vendre o comprar un vot; és a dir que no pot venir un magnat i comprar la meitat dels vots a Espanya”. De totes maneres, Galeón assumeix les traves legals que pot suposar la posada en marxa d’aquesta App i s’escuda en el fet que altres aplicacions com Cabify o Uber també han tingut les seves “problemàtiques”.

 

Voluntat de créixer

La intenció dels creadors de l’aplicació és que DemocrApp estigui disponible el 10-N, una data que els fa “anar de bòlit” després de tanta “incertesa” en les negociacions, afirma Galeón. De totes maneres, el líder de l’aplicació explica que també estan desenvolupant “una versió en català per si hi ha eleccions al Parlament després de la sentència del Tribunal Suprem”. “No estaria malament exportar-ho a altres països”, afegeix Galeón, i posa com exemple el Regne Unit i el Brexit.

 

“Òrbita del 15-M”

Galeón té 32 anys i explica que ell i la resta de l’equip que treballa a DemocrApp venen “de la òrbita del 15-M”. “Fa bastants anys que patim preacarietat econòmica i política”, afirma. Preguntat per si ell o algun dels treballdors provenen de l’àmbit polític, respon que no i es defineix com un ‘outsider’. Lamenta, però que el “fracàs de les negociacions” hagi impedit formar “un govern d’esquerres”.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa