La CUP vol una comissió d'investigació de l'1-O tant per al Govern com per a l'Estat

Apressa JxCAT i ERC a blindar els diputats represaliats en una votació al ple del Parlament per "demostrar" la sobirania de la cambra

 

La CUP "no entendria en cap cas que es declaressin culpables els diputats que es troben a la presó i l'exili". Així s'ha expressat la diputada Maria Sirvent, en ser preguntada pel fet que encara no hi ha un acord públic entre ERC i JxCAT per donar sortida a la interlocutòria del jutge Llarena que pretén suspendre els drets polítics dels diputats de JxCAT i ERC que són a l'exili o a la presó. Sirvent, que ha confirmat que ha fet arribar a JxCAT que la seva solució passa per dur a votació del ple un dictamen de la comissió de l'Estatut del Diputat. Si el ple decideix mantenir aquests diputats, aleshores el Parlament donaria llum verda a mantenir el seu dret de vot i de participació, sense que els diputats que participessin en la votació poguessin ser perseguits judicialment perquè el seu vot és inviolable. 

 

Sirvent ha denunciat que "l'Estat persegueix persones per posar urnes i demana 30 anys per exercir el dret d'autodeterminació, i vol modificar l'aritmètica parlamentaria", però s'ha preguntat "què estan esperant JxCAT i ERC a portar al ple la decisió de no suspendre els diputats i a fer valer la sobirania del Parlament, no entenem per què està paralitzat", ha dit la diputada de la CUP, que ha recordat que el seu partit "va facilitar una majoria a la Mesa i ara no s'executa i es modifica l'aritmètica parlamentària".

 

Maria Sirvent
La diputada de la CUP Maria Sirvent | ACN

 

 

I coincidint amb el primer aniversari del referèndum i de l'assalt a la Generalitat i la seu de la CUP, el partit ha proposat la creació d'una comissió d'investigació de l'1-O al Parlament, en què "s'hauria d'investigar com s'ha arribat fins aquí i quines són les conseqüències de la repressió per tal que determinin responsabilitats. No tenim ni tan sols una comptabilització de persones ferides i repressió política i judicial", ha lamentat Sirvent, que això sí, ha deixat clar que la comissió hauria d'investigar també "el paper del Govern de Carles Puigdemont en l'1-O, quina va ser l'organització de referèndum i en quines condicions es va poder exercir el dret d'autodeterminació". Alhora, la CUP ha denunciat que després que la policia espanyola entrés a la seu de la CUP el 20-S sense una ordre judicial, un jutjat va arxivar la causa.

 

Comentaris