El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
La CUP vol una comissió d’investigació de l’1-O tant per al Govern com per a l’Estat
  • CA

 

La CUP “no entendria en cap cas que es declaressin culpables els diputats que es troben a la presó i l’exili”. Així s’ha expressat la diputada Maria Sirvent, en ser preguntada pel fet que encara no hi ha un acord públic entre ERC i JxCAT per donar sortida a la interlocutòria del jutge Llarena que pretén suspendre els drets polítics dels diputats de JxCAT i ERC que són a l’exili o a la presó. Sirvent, que ha confirmat que ha fet arribar a JxCAT que la seva solució passa per dur a votació del ple un dictamen de la comissió de l’Estatut del Diputat. Si el ple decideix mantenir aquests diputats, aleshores el Parlament donaria llum verda a mantenir el seu dret de vot i de participació, sense que els diputats que participessin en la votació poguessin ser perseguits judicialment perquè el seu vot és inviolable. 

 

Sirvent ha denunciat que “l’Estat persegueix persones per posar urnes i demana 30 anys per exercir el dret d’autodeterminació, i vol modificar l’aritmètica parlamentaria”, però s’ha preguntat “què estan esperant JxCAT i ERC a portar al ple la decisió de no suspendre els diputats i a fer valer la sobirania del Parlament, no entenem per què està paralitzat”, ha dit la diputada de la CUP, que ha recordat que el seu partit “va facilitar una majoria a la Mesa i ara no s’executa i es modifica l’aritmètica parlamentària”.

 

Maria Sirvent
La diputada de la CUP Maria Sirvent | ACN

 

I coincidint amb el primer aniversari del referèndum i de l’assalt a la Generalitat i la seu de la CUP, el partit ha proposat la creació d’una comissió d’investigació de l’1-O al Parlament, en què “s’hauria d’investigar com s’ha arribat fins aquí i quines són les conseqüències de la repressió per tal que determinin responsabilitats. No tenim ni tan sols una comptabilització de persones ferides i repressió política i judicial”, ha lamentat Sirvent, que això sí, ha deixat clar que la comissió hauria d’investigar també “el paper del Govern de Carles Puigdemont en l’1-O, quina va ser l’organització de referèndum i en quines condicions es va poder exercir el dret d’autodeterminació”. Alhora, la CUP ha denunciat que després que la policia espanyola entrés a la seu de la CUP el 20-S sense una ordre judicial, un jutjat va arxivar la causa.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa