La CUP registrarà la llei de transitorietat en solitari si JxSí no vol aprovar-la abans de l'1-O

Salellas: "Ens han dit que tenen un cens i també ens han dit d'on surt"

 

La CUP ha defensat que la llei de transitorietat jurídica que impulsa amb JxSí ha d'aprovar-se abans del referèndum de l'1-O i ha assegurat que, si JxSí no vol aprovar-la abans de la consulta, estan disposats a tramitar-la en solitari al Parlament.

 

  

 

"Si hi ha dificultats per entrar-la a registre o fer una tramitació conjunta, com a CUP estem disposats a fer una entrada a registre d'aquesta llei exclusivament com a CUP", ha explica Benet Salellas.

 

 

Aquest escenari es planteja perquè en el si de JxSí hi ha disparitat de criteris sobre què fer amb aquesta llei: alguns són partidaris d'aprovar-la abans de l'1-O, mentre que d'altres sostenen que només pot aprovar-se si guanya el 'sí' en el referèndum -ja que és la llei que materialitza la independència-.

Salellas assenyala que és "un debat que té internament JxSí i que és JxSí qui ha de resoldre aquesta qüestió", però adverteix que la CUP està disposada a tramitar-la si l'altre grup independentista de la Cambra no arriba a un consens intern.

 

La llei de transitorietat jurídica és la que dissenya la transició de Catalunya de l'ordenament jurídic actual a un de català, i la CUP considera que ha d'aprovar-se abans del referèndum perquè els catalans coneguin les conseqüències de la victòria del 'si' i perquè quedi clar que aquest referèndum "no pot ser un altre 9N".


"Per a nosaltres i per a una part important de l'independentisme, la llei de transitorietat ha d'estar aprovada abans de l'1 d'octubre perquè la llei de transitorietat és el que fa vinculant el referèndum", afegeix el diputat.

La CUP tem, d'una banda, que si no s'aprova la llei abans del referèndum, una eventual victòria del 'Sí' obri el debat de "quines són les conseqüències del referèndum", mentre que amb la llei aprovada les conseqüències serien evidents: la independència.

 

Per l'altra, sostenen que aprovar la llei abans de l'1-O "és una interpel·lació clara al conjunt del país, de deixar clar què passa si votes Sí i què passa si votes No; Si no vols que això tiri endavant, doncs ves-hi i vota no".

 

En conclusió, aprovar la llei de transitorietat abans del referèndum per la CUP és un missatge clar: "Doncs miri, les conseqüències de la independència són això", de la mateixa manera que assenyalen que si l'1-O guanya el 'no', la llei perdria qualsevol sentit i validesa.

 

"Aquesta llei és un instrument de determinació política, és un instrument de claredat democràtica i és un instrument que ens dona seguretat al conjunt de l'independentisme de saber què passarà l'endemà de l'1 d'octubre", ha conclòs.

 

Comentaris