El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
La CUP avisa JxSí i els Comuns: “No hi haurà ni dilacions ni reinterpretacions”
  • CA

 

 

El 28 de setembre, el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, anunciava al Parlament un cop de timó del full de ruta independentista. Incorporava un referèndum vinculant, una petició que fins aleshores, només demanava explícitament la CUP. De fet, els cupaires van donar el sí als pressupostos de JxSí condicionats al compliment efectiu del compromís de Puigdemont. I des d’aleshores, no ha parat de reclamar al Govern que fixés data i pregunta. I finalment, 242 dies després, el president ho fa fer. 1 d’octubre del 2017. Voleu que Catalunya sigui un Estat en forma de república?. Ara, amb el compte enrere per al dia, la CUP ha triat la plaça Orfila de Sant Andreu de Barcelona per donar el tret de sortida oficial a la seva campanya pel sí. Amb discurs polític, però també amb monòlegs i concerts. El lema escollit és “Sí, viure vol dir prendre partit”, un missatge que implícitament es dirigeix a l’espai dels Comuns que, de moment, no donen suport a la via unilateral del referèndum i propugnen la idea que sigui una simple jornada democràtica sense valor vinculant. 

 

 

En començar l’acte polític, la diputada de la CUP Eulàlia Reguant ha demanat un record per als dos joves d’Arran detinguts per cremar fotos del rei, i que han estat traslladats a Madrid per declarar davant l’Audiència Nacional espanyola. Reguant, davant d’un centenar llarg de persones que han suportat la xafogor de les vuit del vespre, ha remarcat que a la CUP “ens importa molt arribar a l’1 d’octubre, i hem arribat fins aquí després de la declaració del 9N, després de mesos de debat per a la investidura, després de dir sí a la qüestió de confiança i als pressupostos. I finalment, fa dues setmanes s’anunciava la data i la pregunta”, ha rememorat Reguant, per donar el tret de sortida “a una última fase de reconstrucció de la sobirania d’una part del país, amb un referèndum que és vinculant per ell mateix, i ha de ser efectiu, perquè si no, què és un referèndum?”, s’ha preguntat Reguant.

La CUP comença la campanya avisant que no hi haurà ni dilacions ni reinterpretacions | Jordi Borràs

 

 

El 2 d’octubre, la maquinària en marxa 

 

Reguant ha donat un missatge directe a JxSí per si té la temptació “recular o dilatar l’aplicació immediata dels resultats del referèndum”, assegurant que l’única manera de tirar endavant serà amb la desobediència, perquè, avança, la resposta del règim del 78 “serà amb querelles i advertiments, amb lleis intervingudes i trepitjades, amb un Estat demofòbic. I com sempre respondrem com ha fet sempre l’esquerra independentista, amb organització, defensant el dret d’autodeterminació”. La diputada cupaire ha deixat molt clar que el 2 d’octubre s’haurà d’executar el resultat de les urnes sense cap matís. “No acceptarem ni dilacions ni reinterpretacions del resultat, perquè els que pensin a aprofitar els resultats per fer una mobilització més, erren i traeixen -els Comuns volen que sigui una jornada democràtica no vinculant-, com també els qui vulguin aprofitar els resultats per negociar o per buscar excuses per dilatar el desenllaç, erren i traeixen”. I finalment, ha demanat tenir a punt la llei de transitorietat perquè l’endemà del referèndum ja sigui vigent el nou marc legal si guanya el sí. Justament, aquest és un debat que pren forma dins de JxSí, on el PDeCAT majoritàriament preferiria aprovar la llei després del referèndum, mentre que ERC aposta perquè la llei estigui ja aprovada -si bé no en vigor- el dia que els catalans votin, una posició que comparteix la CUP. 

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa