El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
La CUP anima el boicot a les europees per la “il·legalització de facto” de la llista de JxCAT
  • CA

 

La diputada de la CUP Maria Sirvent ha proposat aquest dimarts que les “forces democràtiques” de país s’asseguin per plantejar “un boicot” a les eleccions europees després que la Junta Electoral Central (JEC) hagi exclòs de la cursa electoral Carles Puigdemont, Toni Comín i Clara Ponsatí, un fet que els cupaires consideren una “il·legalització de facto” i “un primer assaig d’il·legalitzacions selectives de baixa intensitat”.

 

La CUP considera aquest fet de màxima gravetat, de manera que creuen que “mereix una resposta col·lectiva, àmplia, contundent i sense matisos”. Sirvent ha afirmat que per la CUP “això va de drets, no de parròquies” perquè “avui potser és Puigdemont i Ponsatí i demà podem ser nosaltres”. La diputada ha subratllat que l’Estat espanyol ofereix ara “un context totalment antidemocràtic i de vulneració constant de drets polítics”, sense “garantides democràtiques” i amb una JEC que “actua de part” perquè “és un aparell repressor que resol i dictamina com vol”.

 

Sirvent ha insistit en què la proposta de la CUP és asseure’s i valorar “què ha passat i quina legitimitat li volem donar”. “Proposaríem un boicot consensuat que pot prendre diverses formes”, ha apuntat sense entrar en detalls.

 

28-A: “el règim del 78 ha guanyat”

 

La cupaire també ha fet balanç de les eleccions del 28-A, els resultats de les quals opinen que són “un apuntalament del règim del 78”, que “definitivament ha guanyat”. La CUP s’ha felicitat que “l’extrema dreta no hagi aconseguit sumar, donat que hi ha hagut una pulsió per participar, un vot reactiu contra la suma dels tres partits de dreta”. La diputada ha assenyalat que, a parer de la CUP, “existeix un pacte d’Estat i tancament per dalt per mantenir l’statu quo a favor de les elits polítiques i econòmiques i de la sacrosanta Constitució”. Els resultats del 28-A, ha afegit, “faciliten un pacte d’estat i obren un escenari de reforma de transició 2.0”. A tall d’exemple, ha dit Sirvent, el fet que “l’Íbex tanca en verd després de la jornada electoral”.

 

Des de la CUP s’ha demanat aixecar un “front antifeixista” a l’Estat espanyol davant l’ascens de Vox i d’altra banda ha felicitat les “forces independentistes i sobiranistes d’esquerres”. Sirvent ha dit que tant JxCAT, ERC com Podemos han parlat del dret a l’autodeterminació i d’una possible solució dialogada, “però ara cala analitzar com acabaran fent servir aquests vots i quin paper tindran en els pactes”.

 

La CUP ha volgut “alertar” que s’entra en una “fase pactista que col·locarà les forces d’esquerres en la posició de defensa de reivindicacions de mínims i renúncies de drets socials, civils i polítics”. Davant d’això, ha remarcat Sirvent, “calen propostes que vagin més enllà de les institucions, sobretot un projecte compartit amb el màxim d’actors polítics i socials des d’una perspectiva col·lectiva i de perseverança”.

 

Sirvent també ha enviat un missatge de felicitació al Front Republicà pels seus resultats, encara que ha dit que “no era la posició de la CUP”. Acte seguit Sirvent ha fet una “crida” a “unir forces” a aquells que han votat opcions independentistes o sobiranistes amb “l’esperança d’aturar el feixisme des de les institucions”.

 

La CUP, ha anunciat Sirvent, celebrarà una conferència política per tal d’analitzar l’escenari actual i dibuixar “propostes de futur”.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa