El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
La crisi dels ous contaminats afecta 16 països europeus i Hong Kong
  • CA

La crisi dels ous contaminats per l’insecticida friponil, prohibit a la Unió Europea per a producció alimentària, afecta ja 16 països europeus i fins i tot Hong Kong, segons consta en el sistema d’alerta ràpida d’aliments i pinsos de la Comissió Europea (RASFF per les seves sigles en anglès). Així, a Bèlgica, Països Baixos i Alemanya, els primers a notificar a les autoritats europees, s’han unit Suïssa, Suècia, Regne Unit, França, Dinamarca, Luxemburg, Itàlia, Romania, Àustria, Polònia, Irlanda, Eslovàquia i Eslovènia. En el sistema d’alerta també apareix Hong Kong, on s’han exportat ous contaminats des d’Europa.

D’aquesta forma, l’escàndol afecta ja la meitat del bloc comunitari, encara que fonts comunitàries adverteixen que la situació no és la mateixa en tots ells: mentre que Països Baixos i Bèlgica es troben en l’origen de la crisi, on s’ha utilitzat l’insecticida, en altres el que succeeix és que s’han importat productes contaminats. A Espanya, l’Agència Espanyola de Consum, Seguretat Alimentària i Nutrició (AECOSAN) va informar aquest dimecres que “fins al moment” no s’han distribuït ous contaminats per fipronil.

 

DOS DETINGUTS EN PAÏSOS BAIXOS

 

D’altra banda, les autoritats judicials de Països Baixos han efectuat al llarg d’aquest dijous diferents escorcolls que han finalitzat amb la detenció de dos administradors de la companyia holandesa Chickfriend, que es troba en l’origen de l’escàndol juntament amb el seu proveïdor belga Poultry-Vision. Així mateix, a Bèlgica s’han efectuat onze escorcolls per tot el país en el quadre de la investigació que desenvolupa la Fiscalia d’Anvers per aquest assumpte.

 

En concret, les batudes han estat dutes a terme per 70 membres de la Policia federal i de l’Agència Federal per a la Seguretat de la Cadena Alimentària (AFSCA). “Aquest 10 d’agost, dues operacions han tingut lloc a Bèlgica i en Països Baixos. A Bèlgica, al voltant d’onze adreces han estat cobertes per tot el país”, ha informat la Fiscalia d’Anvers en un comunicat recollit per la cadena francòfona RTBF.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa