La Crida avisa que cal que "el món ens torni a mirar" després de la sentència

L'entitat té diverses propostes a traslladar a Quim Torra, però aposta per una mobilització unitària permanent

La Crida Nacional, entitat que presideix el pres polític Jordi Sánchez, té diverses propostes del que podria ser una “resposta de país” en cas que les sentències del judici del procés no es resolguin amb l’absolució. El secretari general de l’associació, Toni Morral, creu que una sentència condemnatòria és “malauradament molt probable” i això haurà de traduir-se en una “resposta” que “no ha de ser una manifestació més”, sinó una mobilització “de país, molt unitària, una resposta d’indignació molt oberta”, ha dit en declaracions a ‘El Món’. “Hauríem de respondre amb molta contundència i que d’alguna manera el món ens pogués tornar a mirar”, ha afegit.

Morral defensa que la reacció a la sentència sigui àmplia “perquè el que s’està jutjant ja no és només l’independentisme, el que s’està jutjant són drets, llibertats i democràcia”. La Crida Nacional té pendent reunir-se amb el president de la Generalitat, Quim Torra, per proposar idees al respecte. “Hem de veure com ho fem —afirma Morral— perquè el país sencer lideri una mobilització que crec que hauria de ser contundent, si pot ser no d’un dia, que fos dilatada, i que d’alguna manera puguem fer sentir al món una veu d’indignació d’un poble que se sent jutjat per uns fets que han estat només l’exercici d’un dret democràtic”.

La Crida però no vol desvetllar les idees concretes que té perquè creu que la resposta ha de “sorgir de la reflexió col·lectiva” i, en aquest sentit, Morral ha manifestat que l’entitat vol ser curosa amb les formes “perquè el que ens interessa és que realment es faci, i no cremar processos, perquè les coses vagin bé”.

Sobre l’impacte internacional, Morral admet que l’independentisme ha “après una lliçó” pel que fa a l’ajuda que es pot rebre. “L’1-O ens semblava que el món estava molt pendent del que passava aquí i que potser tindríem gestos de suport —assegura—, i hem vist que el món té la seva dinàmica i nosaltres allò que volem ens ho hem de guanyar i que les conjuntures Internacionals són complexes, els interessos múltiples i per tant el cop l’hem de batre aquí”.

 

Morral recorda que Europa passa per una situació molt complexa i que les sentències coincidiran amb el debat sobre el Brexit, entre d’altres assumptes de l’agenda internacional. “El Brexit modificarà de manera important el que és la lògica de la UE com la coneixem ara, també hi ha situacions com l’extrema dreta, que està creixent a molts països europeus i és un fenomen que hem de tenir molt present, el tàndem de l’estat alemany i francès també està en una situació delicada, tot el tema dels refugiats, la geopolítica està en una situació bastant desconeguda, si tenim en compte com la coneixíem anys enrere i nosaltres som una peça més”. Morral creu que aquesta diversitat d’assumptes tenen també la seva influència en el conflicte català. “Això segur que influeix, pot ser en positiu o negatiu, però el que sí sabem és que la nostra causa és nostra i l’hem de treballar nosaltres”, ha afegit.

Morral elogia la feina de la Casa de la República des de Waterloo i de la resta de persones que viuen a l’exili. “La feina des de l’exili ha estat molt profitosa per la nostra causa, avui sí que som presents a Europa”. Aquest, ha afegit el dirigent de la Crida, “és un element que hem de tenir present, però tampoc hem de confiar que ens donaran suport a cegues perquè defensem un dret que és reconegut internacional. Per això només hem vist que no”.

Defensa de l’absolució

D’altra banda, Morral ha explicat que la Crida vol fer aquest estiu una campanya per defensar l’absolució que “sembla que no estigui en l’imaginari de ningú”. El secretari general de la Crida ha assegurat que l’entitat vol “intensificar la campanya de la idea de l’absolució perquè la gent sàpiga que el jurat  té aquesta opció: hem sentit els fiscals, els advocats defensors, els presos en les seves interlocucions en el judici, a l’espera de que parli el jurat crec bo que se senti també el poble clamant absolució”. Aquest serà un missatge que la Crida defensarà per l’11 de setembre.

 

Comentaris (10)
Tot el que vulgueu, però cal tenir-ho tot planificat Fa 5 mesos
Vaga general indefinida, vagues de fam coordinades i fins el final, comunicats políticament incorrectes ( ESPAÑA MISERABLE, gusrdiaincivil i policía-naci, Fiscalia criminal,...), manifestacions diàries davant dels caus dels criminals i exigència de que se'n vagin al seu poble a follar cabres,...
Angels Fa 5 mesos
Jo votant d'ERC, fins ara, mai he insultat a cap dirigent d'aquest partit, ells si han insultat i menyspreat als seus votant amb decisions de convenencia personals i de partit
Estic amb tu i com tu Fa 5 mesos
Jo també votava ERC (passat) Coi, I el Junqueres no diu res?!!!!
Hores Fa 5 mesos
Crec que l'al.legat final dels presos, tenint en compte que la sentència serà escrita, hauria d'interpel.lar directament la comunitat internacional amb quatre raons clares sobre els drets humans.
Joc brut. Fa 5 mesos
Continuem amb les cartes escrites per energumens, que es dediquen a insultar a dirigents de ERC i a carregar-se d'una forma irracional una opció política. Se suposa que les bones expectatives de les enquestes hi tenen alguna cosa a veure. Una de les obsessions dels espanyolistes i de la dreta catalana ha sigut evitar que ERC pugui governar.
[email protected] Fa 5 mesos
Hauríem de generar solucions originals als problemes que afecten tothom, per exemple a la immigraciò. Fem un projecte com a país amb la implicació dels entitats indepes. Demostrarien que no som supremacistes, som generatius i integradors. I mobilitzacions a informatives i sostingudes a les portes del país. Jo passo d'aturar el país de moment.
Mala política la ñ Fa 5 mesos
Ñ es un país malalt, sembla que només busqui la desafecció de la seva població per descomposarse i morir.
Desfilemos desnudos por la Diagonal llevando lacitos amarillos en el pelo! Fa 5 mesos
Y creemos el hashtag #lacitochallenge para que las capitales del mundo se llenen de demócratas auténticos ataviados únicamente con lacito ellos también. Cedo gratuitamente la idea a la Crida y a la ANC. De nada, para eso estamos.
MAXWELL Fa 5 mesos
EPSTEIN SE SUICIDA
Molt bona, noi, però aquesta endevinalla me la sé: Fa 5 mesos
La gallina!
Claudi Fa 5 mesos
Vaga general srs. Fins que surtin els presoners polítics i siguem República Catalana
Ramon Fa 5 mesos
Sí la imatge que donem és la de Joan Tardà, si la llengua és la del Rufián, si l'argumentari és el de Maragall, si la valentia és la del Pedró Aragonés, si la solvència és la de Junqueras, quasi que millor si no ens miren gaire.