El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
La Crida avisa que cal que “el món ens torni a mirar” després de la sentència
  • CA

La Crida Nacional, entitat que presideix el pres polític Jordi Sánchez, té diverses propostes del que podria ser una “resposta de país” en cas que les sentències del judici del procés no es resolguin amb l’absolució. El secretari general de l’associació, Toni Morral, creu que una sentència condemnatòria és “malauradament molt probable” i això haurà de traduir-se en una “resposta” que “no ha de ser una manifestació més”, sinó una mobilització “de país, molt unitària, una resposta d’indignació molt oberta”, ha dit en declaracions a ‘El Món’. “Hauríem de respondre amb molta contundència i que d’alguna manera el món ens pogués tornar a mirar”, ha afegit.

Morral defensa que la reacció a la sentència sigui àmplia “perquè el que s’està jutjant ja no és només l’independentisme, el que s’està jutjant són drets, llibertats i democràcia”. La Crida Nacional té pendent reunir-se amb el president de la Generalitat, Quim Torra, per proposar idees al respecte. “Hem de veure com ho fem —afirma Morral— perquè el país sencer lideri una mobilització que crec que hauria de ser contundent, si pot ser no d’un dia, que fos dilatada, i que d’alguna manera puguem fer sentir al món una veu d’indignació d’un poble que se sent jutjat per uns fets que han estat només l’exercici d’un dret democràtic”.

La Crida però no vol desvetllar les idees concretes que té perquè creu que la resposta ha de “sorgir de la reflexió col·lectiva” i, en aquest sentit, Morral ha manifestat que l’entitat vol ser curosa amb les formes “perquè el que ens interessa és que realment es faci, i no cremar processos, perquè les coses vagin bé”.

Sobre l’impacte internacional, Morral admet que l’independentisme ha “après una lliçó” pel que fa a l’ajuda que es pot rebre. “L’1-O ens semblava que el món estava molt pendent del que passava aquí i que potser tindríem gestos de suport —assegura—, i hem vist que el món té la seva dinàmica i nosaltres allò que volem ens ho hem de guanyar i que les conjuntures Internacionals són complexes, els interessos múltiples i per tant el cop l’hem de batre aquí”.

Morral recorda que Europa passa per una situació molt complexa i que les sentències coincidiran amb el debat sobre el Brexit, entre d’altres assumptes de l’agenda internacional. “El Brexit modificarà de manera important el que és la lògica de la UE com la coneixem ara, també hi ha situacions com l’extrema dreta, que està creixent a molts països europeus i és un fenomen que hem de tenir molt present, el tàndem de l’estat alemany i francès també està en una situació delicada, tot el tema dels refugiats, la geopolítica està en una situació bastant desconeguda, si tenim en compte com la coneixíem anys enrere i nosaltres som una peça més”. Morral creu que aquesta diversitat d’assumptes tenen també la seva influència en el conflicte català. “Això segur que influeix, pot ser en positiu o negatiu, però el que sí sabem és que la nostra causa és nostra i l’hem de treballar nosaltres”, ha afegit.

Morral elogia la feina de la Casa de la República des de Waterloo i de la resta de persones que viuen a l’exili. “La feina des de l’exili ha estat molt profitosa per la nostra causa, avui sí que som presents a Europa”. Aquest, ha afegit el dirigent de la Crida, “és un element que hem de tenir present, però tampoc hem de confiar que ens donaran suport a cegues perquè defensem un dret que és reconegut internacional. Per això només hem vist que no”.

Defensa de l’absolució

D’altra banda, Morral ha explicat que la Crida vol fer aquest estiu una campanya per defensar l’absolució que “sembla que no estigui en l’imaginari de ningú”. El secretari general de la Crida ha assegurat que l’entitat vol “intensificar la campanya de la idea de l’absolució perquè la gent sàpiga que el jurat  té aquesta opció: hem sentit els fiscals, els advocats defensors, els presos en les seves interlocucions en el judici, a l’espera de que parli el jurat crec bo que se senti també el poble clamant absolució”. Aquest serà un missatge que la Crida defensarà per l’11 de setembre.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa