El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
La Comissió de la Dignitat exigeix a l’exèrcit que demani perdó per l’afusellament de Companys
  • CA

 

 

El portaveu de la Comissió de la Dignitat, Josep Cruanyes, ha exigit a les autoritats militars espanyoles a Catalunya que demanin perdó i assumeixin responsabilitats per l’afusellament del que fou president de la Generalitat Lluís Companys. Ho ha reclamat, en declaracions a l’ACN, després de recordar que l’estat espanyol té una cosa pendent i és “fer un acte oficial de demanar perdó i en aquest sentit assumir la seva responsabilitat per l’assassinat de Companys”. Cruanyes ha recalcat, per altra banda, que un dels principals temes que tenen sobre la taula des de la Comissió de la Dignitat segueix essent el retorn total dels anomenats ‘Papers de Salamanca’. “Des de la darrera remesa no ha arribat ni s’ha mogut res més i això no pot ser. S’ha de resoldre”, ha manifestat, al temps que ha anunciat que realitzaran noves accions pel retorn dels documents, tot i que no ha concretat quines seran.

 

 

Després de recordar que l’estat espanyol encara ha de “fer un acte oficial de demanar perdó i assumir la seva responsabilitat per l’assassinat de Companys”, ha manifestat que esperen que les autoritats militars a Catalunya facin un gest en aquest sentit. “En definitiva, van ser les autoritats militars les responsables d’això. Entenem que no se’n deuen sentir continuadors, però igual que l’estat francès i alemany van assumir les seves responsabilitats, seria exigible que ells fessin el mateix”. 

Unes dones revisen papers retornats que es trobaven a l’Arxiu de Salamanca | ACN

 

 

Per altra banda, Cruanyes ha ressaltat que un dels temes que segueix sobre la taula és el retorn total dels anomenats ‘Papers de Salamanca’. Ha indicat que “hi ha una sèrie de documentació que hauria d’haver estat transferida a Catalunya, perquè es va acordar a les comissions mixtes i que el govern actual la va complir en part, a més de documentació de la Generalitat que encara queda pendent tant a l’arxiu de Salamanca com als arxius militars, així com la documentació dels ajuntaments de Catalunya”. “Tot això és una qüestió que s’ha de retornar”, ha apuntat. 
 

 

 

“Des de la darrera remesa no ha arribat ni s’ha mogut res més i això no pot ser. S’ha de resoldre”, ha insistit. En aquest context, el portaveu de la Comissió de la Dignitat ha anunciat que realitzaran noves accions pel retorn dels papers de Salamanca, sense concretar encara en què consistiran.  Ara farà gairebé un any, el 4 de juliol del 2016, 50 propietaris van rebre el tram final dels ‘Papers de Salamanca’. Amb aquest acte de restitució ja es van retornar el 95’6% del total d’arxius i documents rebuts per la Generalitat i el conseller de Cultura, Santi Vila, es va comprometre a fer efectiu el retorn del 100%. 

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa