La Comissió de la Dignitat considera una "gran operació de màrqueting" l'exhumació de Franco

Creuen que el Valle de los Caídos no té sentit i que, en tot cas, s'hauria de convertir en un centre que expliqués la repressió franquista

 

La Comissió de la Dignitat considera insuficient el pas que aquest divendres ha fet el Consell de Ministres aprovat un reial decret-llei que modifica la Llei de memòria històrica i que permetrà exhumar les restes de Franco del Valle de los Caídos. El seu coordinador, Josep Cruanyes, creu que es tracta d'una "gran operació de màrqueting" i reclama una estratègia global de "reparació de les víctimes del franquisme". Entre la llista de peticions que fan, hi ha que les famílies dels republicans que hi ha enterrats al monument puguin recuperar les seves restes, que s'anul·lin els processos franquistes que es van fer a tot l'estat espanyol o que es restitueixin els patrimonis "espoliats". Cruanyes també diu que el Valle de los Caídos no té cap sentit actualment i que o bé hauria de desaparèixer o bé s'hauria de convertir en un centre d'interpretació on s'expliqués la repressió franquista i els treballs forçats dels milers de persones que van haver-hi de treballar per aixecar-lo.

 

 

Aquest matí, la vicepresidenta del govern espanyol, Carmen Calvo, ha anunciat que l'executiu de Pedro Sánchez ha aprovat la presentació del decret llei que modifica aspectes de la llei de memòria històrica del 2007 i que per tant insta a retirar del Valle de los Caídos les restes del dictador. Segons Calvo, Espanya no es pot permetre tenir un lloc "d'enaltiment al franquisme" allà "on hi ha les víctimes", ha dit la número dos de Pedro Sánchez. A més, també ha explicat que la família de Franco podrà proposar on vol que es traslladi el cos de Franco, tot i que ha avançat que en cas que no es pronunciï, serà el govern espanyol qui decideixi a quin lloc "digne" i "respectuós" es traslladin les seves restes.

 

Comentaris