La comissió de l'Operació Catalunya demanarà a la Mesa querellar-se contra Rajoy

Sáenz de Santamaría, Zoido i Fernández Díaz tampoc no s'han presentat al Parlament després de ser convocats dues vegades

 

La Comissió d'Investigació sobre l'Operació Catalunya demanarà a la Mesa del Parlament querellar-se contra deu persones que no han comparegut després de ser convocades dues vegades. Es tracta del president del govern espanyol, Mariano Rajoy; la vicepresidenta, Soraya Sáenz de Santamaría; el ministre de l'Interior, Juan Ignacio Zoido; el seu predecessor en el càrrec, Jorge Fernández Díaz; el cap del gabinet del president, Jorge Moragas; l'exdirector general de la Policia Ignacio Cosidó; l'ambaixador d'Espanya a Andorra, Manuel Montobbio; els excaps de la Unitat de Delinqüència Econòmica i Fiscal (UDEF) José Luís Olivera i Manuel Vázquez i l'excomissari general d'Informació de la Policia Nacional Enrique García Castaño.

Cap dels set compareixents previstos en la sessió d'aquest dimarts de la Comissió d'Investigació sobre l'Operació Catalunya s'han presentat al Parlament. Després de diverses plantades en moltes sessions, alguns dels diputats han expressat aquest dimarts que volen anar més enllà de comunicar les incompareixences a la Fiscalia, tal com preveu el reglament del Parlament. Així, la diputada de la CUP Mireia Boya ha denunciat el que considera una "manca de respecte brutal" cap al Parlament de Catalunya

 

Davant aquesta situació, la presidenta de la comissió, Alba Vergés, ha explicat que en l'escrit d'incompareixences que presentaran a la Mesa també li sol·licitaran que interposi la "querella corresponent". Vergés parlarà amb els grups parlamentaris per acordar l'escrit. Cs, PSC i PPC han abandonat la comissió, que segueix viva perquè JxSí i la CUP hi tenen majoria, al costat del grup de CSQP que s'hi manté. 

El Reglament del Parlament preveu que si una persona convocada desatén de forma voluntària el requeriment de comparèixer davant una comissió d'investigació, la Mesa "n'ha de donar compte al Ministeri Fiscal, als efectes de substanciar la responsabilitat penal que hi pugui correspondre". El Codi Penal estableix que les persones que no compareguin després d'haver estat requerides de forma legal en una comissió d'investigació de les Corts Generals o d'un altre parlament seran castigats per un delicte de desobediència i, si són autoritats o funcionaris públics, se'ls imposarà a més una pena de suspensió de feina o de càrrec públic per un temps de sis mesos a dos anys. Ara bé, alguns dels citats que han declinat comparèixer s'han remès a un informe del Consell d'Estat espanyol que va concloure que no hi estaven obligats. 

 

Següents compareixences

 

En la sessió de la comissió d'aquest dijous, hi estan citats, entre altres, l'excomissari adscrit a la Comissió Operativa de la Policia Nacional José Manuel Villarejo; l'exdirector operatiu de la policia espanyola Eugenio Pino i el director general de la Policia Nacional, Germán López. 

 

 

Pel que fa als que havien estat convocats aquest dimarts, el director d''OK Diario', Eduardo Inda; l'advocat i exsoci empresarial l'excomissari José Manuel Villarejo Rafael Redondo i l'exsergent de la policia espanyola José Manuel Sánchez Fornet han estat citats per segona vegada com a testimonis aquest divendres. 

 

D'altra banda, l'agregat d'Interior a l'ambaixada espanyola a Andorra, Celestino Barroso; l'exagregat d'Interior a l'ambaixada espanyola a Andorra i a Mèxic, Bonifacio Díaz; l'exsecretària general del Centre Nacional d'Intel·ligència, Beatriz Méndez de Vigo, hauran de comparèixer el proper dimarts ja que es troben fora a l'estat espanyol. 

 

Comentaris