El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
La campanya “Ho tornarem a fer” d’Òmnium inclou el retorn a les urnes
  • CA

“Ho tornarem a fer”. Aquesta va ser una de les frases més emblemàtiques que el president d’Òmnium, Jordi Cuixart, va pronunciar en el seu al·legat final al judici del procés. Una frase que l’entitat ha agafat com a divisa per les seves accions i per elaborar un “argumentari d’actualitat”, amb data de cinc de juliol,  per ajudar a definir l’estratègia independentista. Aquest argumentari, al que ha tingut accés El Món, es divideix en sis punts i defensa que qualsevol “solució passa per les urnes”. Ara bé, evita dir-ne un “referèndum”.  Sigui com sigui, l’estratègia dibuixada per Òmnium és a través d’una consulta o unes eleccions que hauran de consensuar els partits.

L’argumentari es divideix en quatre pàgines i sis capítols: “Ho tornarem a fer”; “La desobediència civil vs obediència civil”; “El judici, vist per sentència”; “Presos -trasllat a les presons catalanes”; “informe de Nacions Unides” i “Diada”. En el primer, Òmnium avisa a les seves veus que “Ho tornarem a fer” és “més que una nova campanya és la continuació del Judici a la Democràcia” perquè “amb el vist per sentència no acaba res, al contrari”.

Precisament, en aquest punt, els spin-doctors de l’entitat insisteixen que “tornarem a exercir tots aquells drets fonamentals que ens siguin vulnerats”. “La Unitat d’Espanya no està per sobre dels drets civils”, afegeixen per emfatitzar que “entre una llei injusta i els Drets Civils, escollirem sempre la segona”. Així mateix, Òmnium admet que “assumeix” que la mobilització popular és una “arma imprescindible per empènyer el procés” tal i com va entendre la Fiscalia. En aquest sentit, avisa que “exerciran tants cops com faci falta” els “drets de protesta, reunió o expressió que mai podran ser prohibits”.

“Això vol dir que aposten per un nou referèndum?”, es pregunten socràticament els estrategues d’Òmnium. I es responen: “No diem quina forma ha de tenir”. “La solució passa per les urnes”, remarquen. “Treballem pels grans consensos entre els partits que hauran de determinar quna serà la fórmula”, conclouen.

 

“Discurs social” i el PSOE “agreuja”

En l’apartat sobre la desobediència, Òmnium destaca que cal “la desobediència contra obediència civil”. En aquest punt, defensa que cal fer “discurs social: pobresa, refugiats”. Sobre el judici, que defineixen com “l’error més greus de la feble democràcia espanyola”. Segons l’argumentari el PSOE fa mesos que “agreuja el problema de la mà de l’extrema dreta”. “És l’obediència civil cega la que avui tolera que demòcrates estiguem asseguts en aquest banc acusats per l’extrema dreta, pel feixisme, amb la connivència del PSOE. El feixisme acusant demòcrates”, diu l’argumentari. De fet, acusa el PSOE “d’alienar-se amb les tesis més dures” de la repressió.

 

Nacions Unides i presons catalanes

Òmnium també reclama la posada en llibertat dels presos polítics, especialment de Jordi Cuixart, per l’informe del Comitè de Detencions Arbitràries de l’ONU. “Nacions Unides és clar i molt dur”, abona. Sobre la presó, Òmnium explica que la imatge del trasllat dels presos polítics és la imatge de la “inseguretat d’un Estat immadur que no afronta els problemes amb estàndars democràtics”. En aquesta línia retreu que l’Estat tracti els ciutadans com a súbdits i que basi el “pacte social en la por i la repressió”.

Part de l'argumentari d'Òmnium de cinc de juliol

Part de l’argumentari d’Òmnium de cinc de juliol Quico Sallés

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa