La caiguda de Pedro Sánchez ajuda a blindar Miquel Iceta

La crisi del PSOE pot donar un cop de mà al primer secretari del PSC de cara a les primàries. Des de la direcció del partit creuen que ara és "superflu" apartar el candidat a la reelecció

 

 

La crisi del PSOE pot donar un cop de mà imprevist al primer secretari del PSC, Miquel Iceta, candidat a la reelecció. Fonts properes a la direcció dels socialistes catalans consultades per El Món han explicat que la caiguda de Pedro Sánchez pot desencadenar una reacció entre la militància del PSC per donar suport a Iceta, fet que perjudicaria l'altra candidata a les primàries, Núria Parlon.

Des de la direcció del PSC opinen que, si hi havia alguna estratègia per a treure Iceta del capdavant del partit, la crisi del PSOE ha capgirat el calendari del sector de Parlon. En cas de fer caure Iceta, el sector parlonista podria fer el salt al PSOE per intentar carregar-se Sánchez, gran aliat del cap de files dels socialistes catalans. Però ara els fets han canviat. 


El primer a caure ha sigut el líder del PSOE, "i carregar-se ara Iceta és superflu", segons les fonts consultades. A més, Parlon tindria al seu costat un sector dels socialistes catalans que són més "anti-Iceta" que parlonistes. Segons veus properes a la direcció del PSC, aquest sector podria estovar-se ara, després del daltabaix al PSOE.

 

 

L'esperit de Sánchez a Catalunya

 

 

"La majoria dels militants del PSC veuen que el que li han fet a Sánchez és una indecència, i volen tenir un detall amb ell. I qui millor representa l'esperit de Sánchez a Catalunya és Iceta, no Parlon", han explicat a El Món les mateixes fonts, que consideren "coherent" aquesta postura.

 

 

A més, des de la direcció socialista destaquen que el paper que ha tingut Iceta durant la crisi de Madrid, així com el seu discurs públic, han fet que les bases del PSC tinguin "molta simpatia" cap al candidat a la reelecció. Tot plegat fa que la figura d'Iceta quedi més blindada després de la caiguda de Sánchez, i que la seva situació "sigui més còmode ara" de cara a les primàries.

 

 

Tot i això, és evident que l'escenari no deixa de ser "complicat" per al PSC ja que les conseqüències de la crisi del PSOE són encara incalculables. I Iceta "pateix molt" pel que passa a Madrid, segons fonts properes al líder socialista.

 

 
Pedro Sánchez, Miquel Iceta i Núria Parlon, a l'inici de la Festa de la Rosa a Gavà, el 24 de setembre de 2016 | ACN

 

 

El "drama" d'investir Rajoy

 

 

D'altra banda, si finalment el PSOE s'absté en la investidura de Mariano Rajoy, el terratrèmol tindrà epicentre a Madrid però Catalunya en notarà les conseqüències. De fet, fonts de la direcció del PSC consultades per El Món han sentenciat que fer Rajoy president "pot fer mal a Catalunya, i el PSC tindria un drama".

 

 

En aquesta línia, el PSC prefereix recordar que, fins ara, no hi ha cap veu del PSOE que s'hagi alçat per demanar l'abstenció en la investidura de Rajoy. Així, els socialistes catalans aposten per anar a Madrid a demostrar que són tots els socialistes de l'Estat els qui rebutgen investir Rajoy.

 

 

Què ha de fer ara el PSC?

 

 

Els socialistes catalans han d'ajudar el PSOE a superar la seva crisi, i apretar perquè no s'investeixi Rajoy i, per tant, es mantingui el No a la seva investidura. L'actual direcció del PSC considera que "quan les coses li van malament al teu company, millor que tu no li compliquis més la vida".

 

 

És per això que fonts properes a Iceta han assegurat que ara no és el millor moment per obrir el debat sobre un trencament entre PSC i PSOE al Congrés. A més, els socialistes catalans tenen 7 diputats, de manera que de separar-se del PSOE tampoc podria tenir grup propi a Madrid, i passaria a formar part del grup mixt, al costat del PDECat.

 

 
Miquel Iceta i Pedro Sánchez, a l'inici de l'acte del PSC amb càrrecs electes | ACN

 

 

I què farà el PSOE?

 

 

Els miquelistes s'aferren al fet que cap veu del PSOE ha reclamat, per ara, una abstenció a Rajoy. "Hi ha una línia marcada, de moment ningú se l'ha saltat, i per tant no hi ha conflicte", han apuntat veus de la direcció del PSC a aquest diari.

 

 

D'aquesta manera, els socialistes catalans es limiten a advertir que si hi ha algú al PSOE que pretén fer un gir i demanar l'abstenció a Rajoy, "que doni la cara, que surti a la llum pública, i que defensi aquesta posició". El problema dels socialistes, "irresoluble" segons les fonts consultades, és que si hi ha un canvi de postura al PSOE els militans la rebutjaran. Per això ningú no s'atreveix a plantejar-lo.

 

 

Desobediència?

 

 

Ara bé, què pot passar si la gestora del PSOE tira endavant l'abstenció sense consultar la militància? "En aquest cas estarem en un altre món... qui sap!", han conclòs les fonts properes a la direcció del PSC consultades per El Món.

 

 

De fet, tant Parlon com el pinyol del PSC de Girona, amb representació al Congrés, ja han assegurat que trencaran la disciplina de vot en cas que el PSOE ordeni abstenir-se a la investidura de Rajoy. La candidata a les primàries és partidària del vot diferenciat, però Iceta prefereix treballar perquè el PSOE en bloc rebutgi Rajoy.

 

 

Al seu torn, el diputat del PSC al Congrés Marc Lamuà (Girona) ha insistit en declaracions a El Món que "jo em dec a les comarques gironines, i per tant votaré No a Rajoy", digui el que digui la direcció del PSOE. "Entenc que els diputats socialistes catalans seguirem votant No al PP", ha afegit. Nicaragua espera salvar Ferraz.

 

Comentaris