El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
L’oposició carrega contra el balanç optimista de Torra sobre el primer any de Govern
  • CA

El president de la Generalitat, Quim Torra, ha fet un balanç optimista del primer any de Govern en una compareixença en el ple del Parlament. Torra ha dit que el país està “en marxa” i que el seu objectiu és deixar-lo “a punt pels reptes globals” i per exercir el dret a l’autodeterminació per aquells que tenen la voluntat de “constituir-se en estat independent en forma de república”.

Torra ha assenyalat que en un any ha aconseguit “reactivar” el país després de la suspensió de l’autonomia amb el 155, “una barbaritat que ha passat aquí i en cap altre lloc a Europa”. En el terreny econòmic, Torra ha manifestat que “el país funciona i l’economia demostra una robustesa notable” i ha demanat als grups parlamentaris enviar “missatges positius i esperançadors” per a la ciutadania.

Cs creu que Torra és “el president absent”

El balanç de Torra no ha convençut l’oposició, que l’ha criticat de dalt a baix. Des de Cs, Lorena Roldán, l’ha acusat de fer un discurs “que ve directe de Waterloo”. Roldán ha assenyalat que Torra és “el president absent” i ha criticat les intencions de tornar a fer una declaració unilateral d’independència.

El líder del PSC, Miquel Iceta, ha afirmat que el Govern de JxCAT i ERC “ens ha fet perdre un any més” i que l’executiu de Torra “manifesta signes de fatiga i desconfiança interna”. Iceta li ha retret una manca d’estratègia compartida i que no tingui què fer quan es conegui la sentència. A més, el socialista ha afegit que dir que “no ho tornarem a fer és contradictori amb assegurar el progrés del país”.

Per part dels Comuns, Jèssica Albiach, també ha expressat crítiques. Ha acusat el Govern d’haver comès “errors greus” com el fet “d’obstinar-se amb la unilateralitat i oblidar-se de la meitat del país”. Albiach també ha retret a Torra que “l’excepcionalitat” que viu el país sigui “excusa per a tot” i ha lamentat la “provisionalitat” de la seva figura que “cada dia que passa s’agreuja”.

CUP: “el mandat de l’1-O ja no és un mandat”

La CUP també s’ha mostrat insatisfeta amb el balanç de Torra, malgrat reconèixer la situació excepcional que viu el país. “Molt simbolisme però poca reconstrucció material”, ha remarcat la diputada Maria Sirvent. La cupaire ha dit que tot i que Torra havia dit que era lleial al mandat de l’1-O, aquest “només viu en la gent que el va fer possible”. Sirvent ha afegit que no dubten del compromís personal de Torra, però “sí de la seva capacitat i la del seu Govern per materialitzar-lo”.

Sirvent ha acusat el Govern d’haver “malbaratat el mandat de l’1-O” el llegat del qual, ha afegit, “és viu”, però “ara ja no és mandat”. Almenys, ha subratllat, “que sigui una guia per futurs intents d’exercir el dret a l’autodeterminació”.

Per part del PP, Alejandro Fernández ha retret a Tora “l’hostilitat en la retòrica contra tots aquells que no senten Catalunya com la sent” ell. Fernández ha fet un balanç negatiu de la situació del país i ha denunciat que en el darrer any hagi estat fent “crides a la insurrecció”.

En canvi, Torra ha rebut el suport dels partits del Govern.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa