L'oposició acusa el govern de "dèbil" i "descontrolat"

La majoria de partits carreguen contra l'executiu després de l'anunci de no anul•lar completament l'impost de successions

La majoria de partits han criticat avui l'anunci governamental de manteniment de l'impost de successions en el tercer grau. No tots però en la mateixa intensitat. La majoria consideren que aquest impost no s'hauria de tocar (ERC, PSC, ICV, C's), altres defensen la seva anul•lació (PP) i, fins i tot, hi ha qui pensa consultar aquest tema a les seves bases (SI).

Des del PSC, el secretari d'Organització, José Zaragoza, ha acusat l'executiu d'Artur Mas de "desorientació" i ha assegurat que el govern està donant "una imatge de caos i improvisació". I ha reiterat que amb aquesta decisió "CiU està baixant impostos a gent privilegiada, se sent dèbil, i no s'atreveix a defensar-ho fins al final". I ha fet una crida a "l'ordre i al sentit comú".

També el president del PSC al Parlament, Joaquim Nadal, ha dit que "després de declarar que ho suprimiran a mitges demostren que no sabien què fer quan van arribar al Govern", ha afirmat el socialista.

El secretari general d'Esquerra, Joan Ridao, ha retret al Govern que hagi convertit la retirada de l'impost de successions en un "sainet" que, segons el republicà, "va pel camí de superar el ridícul del límit dels 80 km/h". "Si tu dius que suprimiràs un impost l'has de suprimir", ha afirmat i ha considerat que "aquest desori és la prova que la mesura que va adoptar el govern anterior ja garantia la total progressivitat d'aquest tribut". En conclusió, segons Ridao, "el govern és una olla de grills".

La presidenta del PPC, Alicia Sánchez Camacho, ha acusat Mas d'"enganyar" els seus votants i ha lamentat que el govern hagi fet marxa enrere en la seva voluntat d'eliminar l'impost de successions. Un gest que la dirigent popular justifica per la voluntat de Mas de tenir com a principal referent el PSC en el moment d'aprovar els pressupostos. I, encara que Camacho ha reconegut que la no supressió total de l'impost "dificulta" l'entesa amb CiU, també recorda que els pressupostos són més que un imposto.

Per la seva banda, C's també ha acusat CiU de beneficiar una minoria amb la reforma de l'impost de successions. Concretament el portaveu de Ciutadans, Jordi Cañas, ha dit que l'executiu només busca "beneficiar només 200 famílies del país" en comptes de vetllar pels interessos de tots els ciutadans.

La portaveu d'Iniciativa per Catalunya Verds, Laia Ortiz, ha criticat el "titubeig" de Convergència i Unió (CiU) per la supressió o no de l'impost. "El que fa CiU és dissimular i aparentar que potser no són tant injustos i tant insensibles socialment", ha dit referint-se a la "incoherència" que suposa fer retallades en salut o educació, però a la vegada mantenir "privilegis pels qui tenen més".

SI preguntarà als militants

En la mateixa línia, el secretari general de SI, Uriel Bertran, ha acusat el govern de "d'improvisar" i de "desorientar a la ciutadania" amb l'impost de successions. Ara bé, des de SI tampoc es projecta una idea clara. De fet, Bertran ha anunciat que, un cop el Govern faci una proposta "concisa", la seva formació celebrarà un referèndum entre els seus adherits per tal de fixar quina serà la posició parlamentària de SI al Parlament en relació amb l'impost de successions.

 
 

Comentaris