El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
L’oposició acusa CiU de crear alarmisme sobre les finances de la Generalitat
  • CA

Tots els grups de l’oposició del Parlament han coincidit en criticar el Govern i CiU després que el president del grup parlamentari de la federació nacionalista, Oriol Pujol, alertés que “pràcticament no es poden ni pagar les nòmines de la Generalitat” i qualifiqués de “dramàtica” la situació de les finances de l’administració catalana.

En aquest context, tots els partits han acusat CiU de crear alarmisme sobre les finances de la Generalitat i d’actuar amb irresponsabilitat i fins i tot el PPC, i el seu portaveu, Enric Millo, considera que el Govern “oculta i amaga un altre objectiu inconfessable”.

En primer lloc, la portaveu del PSC al Parlament, Laia Bonet, ha estat especialment dura amb Oriol Pujol en considerar “desafortunades i ‘irresponsables” les seves declaracions, cosa que “estén el dubte” sobre la situació financera del país, com aquest dimarts reflectia el “Finantial Times”. Aquestes declaracions, segons Bonet, “no ajuden a generar un clima de confiança”, però les ha atribuït més al “desconeixement que a la mala fe”.

ICV-EUiA considera que Pujol ha contribuït a crear un “alarmisme” innecessari amb els seves paraules. La seva portaveu al Parlament, Dolors Camats, ha carregat contra el Govern i contra CiU acusant-los d’actuar amb “una falta de rigor absoluta i amb falta de claredat i de transparència en un moment en que el pla de viabilitat pot estar en coneixement del Rei o del govern espanyol però no del Parlament”.

Per la seva part, Anna Simó, portaveu del grup parlamentari d’ERC, ha recordat a CiU que no té majoria per aprovar els pressupostos i que si el pla de viabilitat del Govern els afecta, primer l’Executiu hauria de presentar aquest pla d’ajust als grups parlamentaris, perquè són ells qui hauran de donar suport a CiU per aprovar els pressupostos.

El parlamentari de Solidaritat Catalana per la Independència Uriel Bertran s’ha mostrat “alarmat” per les declaracions de Pujol de que gairebé la Generalitat “no pot pagar les nòmines”. “Que això ho digui el president de grup parlamentari que ostenta el Govern és molt greu”, ha ressaltat. En aquest sentit, ha afirmat que els ciutadans “li paguen un sou a aquest senyor i tots els membres del Govern no per descriure els problemes que hi ha d’espoli fiscal sistemàtic”.

Per últim, Ciutadans ha demanat al Govern que convoqui una “cimera” amb tots els grups parlamentaris per explicar “la veritable situació econòmica” de la Generalitat, i ha fet una crida a CiU perquè, “per iniciativa pròpia demani al Parlament un Ple extraordinari”. “Volem llum i taquígrafs a la situació econòmica”, ha dit el president de C’s, Albert Rivera.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa