El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
L’oposició a la Paeria opina que Ros marxa pel pacte amb C’s i el suport al 155
  • CA

 

 

L’oposició a la Paeria considera que l’alcalde de Lleida, Àngel Ros, ha decidit marxar després d’un últim mandat “polèmic”, marcat pel pacte amb Ciutadans (C’s) i el suport al 155, entre d’altres. Així ho han explicat a través de sengles comunicats en fer-se públic que Ros deixarà l’alcaldia de Lleida per ser ambaixador d’Espanya a Andorra. “Si Ros se’n va és perquè albira un final d’etapa i no vol passar per una derrota a les municipals”, ha dit el president del grup municipal del PDeCAT, Toni Postius. Per la seva banda, el president del grup municipal d’ERC-Avancem, Carles Vega, ha dit que “Ros serà recordat pel pacte de la vergonya amb C’s, el seu paper patètic l’1 d’octubre, els carrers franquistes i el POUM de la discòrdia”. La Crida per Lleida-CUP i el Comú de Lleida, per la seva banda, no esperen grans canvis de ciutat amb el nou alcalde o alcaldessa del PSC i estenen la mà als partits d’esquerres de la Paeria per aconseguir un canvi amb un govern progressista de cara les pròximes eleccions municipals.

 

El president del grup municipal del PDeCAT i Unió, Toni Postius, considera que s’albira un gran canvi polític a la ciutat en les properes eleccions municipals i que Ros “no vol passar per una derrota a les urnes”. Un canvi, ha afegit, que no passa, en cap cas, pel PSC ni per la reedició del tripartit del 155. Per Postius “és indiferent” qui sigui el paer en cap en aquests deu mesos previs a les municipals perquè seran “un període de fi d’etapa abans d’un canvi de majories al ple”, referint-se als catorze anys de govern d’Àngel Ros i de quaranta anys de PSC a la ciutat de Lleida. 

 

Postius ha lamentat però que Ros renunciï a dirigir la ciutat, “sent el màxim honor que pot ostentar qualsevol lleidatà” i “incomplint el seu propi compromís electoral”. “L’alcalde volia fer un pas al costat i li desitjo tots els encerts en aquesta nova etapa i que siguin molt millors que aquests darrers tres anys a l’Ajuntament de Lleida”, que ha qualificat de “polèmics”, marcats pel pacte amb Ciutadans “que va comportar el punt i final a l’ús del català com a llengua preferent a la Paeria”, pel tripartit del 155, “per l’espoli del Museu de Lleida i per les polèmiques amb les plaques i els noms de carrers franquistes”. Però sobretot, ja destacat, per la “vergonya col·lectiva, que no oblidarem i que vam passar” quan l’1 d’octubre la policia espanyols i la Guàrdia Civil “va atonyinar” els ciutadans de Lleida mentre anaven a votar i, al mateix temps, l’alcalde deia que aquestes càrregues havien estat “proporcionades”. 

 

El president del grup municipal ERC-Avancem, Carles Vega, ha fet un balanç “negatiu” de la gestió del paer en cap en els últims catorze anys. “Li desitjo més encerts com a ambaixador que com a alcalde de Lleida, on serà recordat pel pacte de la vergonya amb Ciudadanos, el seu paper patètic l’1 d’octubre, el manteniment dels carrers franquistes, incompliments sistemàtics, l’aprovació inicial del POUM de la discòrdia i les polítiques d’aparador més efectistes que efectives”, ha resumit.

 

Vega no s’ha sorprès pel nomenament perquè, assegura, “s’esperava des de feia setmanes una sortida per a Àngel Ros, després de les darreres polèmiques” i considera que “denota un final d’etapa” a la Paeria. Així, ha advertit que per ella, cap altre regidor socialista actual és un candidat vàlid ja que el grup ha donat suport, entre altres, a l’aplicació del 155.

 

La Crida per Lleida-CUP també considera que Àngel Ros “abandona la seva responsabilitat, davant el pànic a les urnes” i afegeixen que “deixa la ciutat amb un enorme deute econòmic, els serveis socials desballestats i ferides obertes en el teixit social”. Critiquen que el “model Ros” ha estat el dels temporers dormint al carrer des de fa anys, el de més de mil famílies esperant un pis social, la Lleida que ha augmentat i cronificat la pobresa i un model que ha girat l’esquena a milers de persones que van anar a votar el 1-O i van ser “agredides” mentre el seu alcalde parlava de “violència proporcionada”. “Un model que ha negat sistemàticament el dret d’autodeterminació i ha fet ulls cecs davant l’existència de presos al carrer, un model que ha imposat, de la mà dels seus socis de Ciudadanos, el bilingüisme a Lleida atiant un conflicte lingüístic inexistent”, han afegit.

 

A més, consideren que aconsegueix la plaça d’ambaixador “sense cap coneixement ni experiència diplomàtica com a gratificació pels serveis prestats a les elits i al govern espanyol”. Ara, afegeixen, ocuparà el càrrec un alcalde que no ha triat la ciutadania i la Crida es pregunta “quin es el preu que pagarem els lleidatans per reeditar el pacte del 155 a la Paeria de Lleida, que pot continuar amb més persecució de la llibertat d’expressió en l’espai públic”. Asseguren que “no esperen cap canvi significatiu en el model de ciutat” i és per aquest motiu que tornen, han dit, a estendre la mà als partits d’esquerres de la Paeria per configurar un pacte post electoral com s’ha fet a Sabadell o Badalona “per construir un model de ciutat que aposti per la justícia social compromesa amb la República Catalana”.

 

Pel Comú de Lleida, després de catorze anys a l’alcaldia, Àngel Ros anuncia la seva dimissió prop del final d’un mandat que “se li ha fet llarg”. Consideren que Ros “sempre ha entès la seva carrera política com un projecte personal i l’abandona quan aquesta li ha deixat de ser útil i un cop ha deixat els temes que afectaven els seus interessos, i de la família, ben lligats”. 

 

No confien que el successor de Ros, que agafi el relleu a l’alcaldia, impulsi algun canvi en les polítiques de l’equip de govern. Unes polítiques que, amb Ros al capdavant, “han deixat una Paeria superendeutada, una crisi social sense resoldre, uns serveis públics privatitzats, cars i amb carències, i un urbanisme al servei del totxo i les grans empreses”, han dit. Tot i això, han afegit, esperaran si el nou projecte passa per recordar que el socialisme “era un projecte d’esquerres” tot i que reconeixen no ser “optimistes”. És per això que, des del Comú de Lleida, seguiran “cercant aliances per a que les properes eleccions portin el canvi a Lleida”, han conclòs.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa