El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
L’ONU fa públic el dictamen que demana la llibertat dels Jordis i Junqueras
  • CA

El grup de Treball de l’ONU contra les Detencions Arbitràries ja ha fet públic el dictamen que reclama la llibertat immediata d’Oriol Junqueras, Jordi Sànchez i Jordi Cuixart. A l’informe, es demana una indemnització pels presos i es considera que la seva detenció i empresonament és una vulneració dels drets fonamentals, especialment el de llibertat d’expressió. A més, el document insta el govern espanyol a fer una investigació “exhaustiva i independent” del cas a Catalunya.

De fet, aquest dissabte s’ha sabut que l’advocat internacional de Junqueras, Sànchez i Cuixart, Ben Emmerson, ha adreçat una carta a l’ONU per demanar una investigació “completa i independent” de l’actitud del govern espanyol després de “menysprear” aquest informe. A la carta l’advocat assegura que “no es traca d’un error innocent i de bona fe” per part de l’executiu, sinó que és “una manipulació deliberada i deshonesta del procés per desacreditar la mateixa ONU”. Així, a través d’aquesta carta Emmerson demana que es desestimin les queixes presentades pel govern espanyol i que s’engegui la investigació que acabaria amb un informe o, “si es donés el cas, una moció de censura contra Espanya al Consell”, tenint en compte que “s’estarien violant clarament els principis fundadors de la Carta de l’ONU“.

En aquest document, ara accessible per a tothom, es pot llegir com el grup de treball explica que considera que la privació de llibertat és “arbitrària” quan “és manifestament impossible invocar un fonament jurídic que la justifiqui” i “quan la privació de llibertat ve de l’exercici dels drets o llibertats garantits pels articles 7, 13, 14, 18, 19, 20 i 21 de la Declaració Universal de Drets Humans i, respecte dels Estats que en són part, pels articles 12, 18, 19, 21, 22, 25, 26 i 27 del Pacte Internacional de Drets Civils i Polítics”.

Altres motius són “quan la inobservança, total o parcial, de les normes internacionals al dret a un judici imparcial és d’una gravetat tal que confereix a la privació de llibertat caràcter arbitrari” i “quan la privació de llibertat constitueix una vulneració del dret internacional per tractar-se de discriminació per motius de naixement; origen nacional, ètnic o social; idioma; condició econòmica; opinió política; gènere; orientació sexual; discapacitat; que porta o pot portar a ignorar el principi d’igualtat dels éssers humans”.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa