El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
L’Observatori del Sistema Penal i els Drets Humans posa el crit al cel per la ràtzia contra els CDR
  • CA

“Preocupació”. Així defineix l’Observatori del Sistema Penal i els Drets Humans, vinculat a la Universitat de Barcelona, el seu estat davant la informació que els advocats d’Alerta Solidària els han traslladat sobre els detinguts del passat dilluns 23 de setembre a Sabadell, Mollet del Vallès, Sant Fost de Campcentelles, Sant Vicenç de Torelló i Cerdanyola. 

 

Segons informen en un comunicat, totes les entrades i escorcolls, tret de dues, es van realitzar “sense la presència d’advocats, tot i que algunes de les persones detingudes ja havien designat l’advocat particular de la seva elecció en aquell moment, fent-ne cas omís les forces de seguretat practicants de l’escorcoll”

 

A més, remarquen que els lletrats defensors designats pels detinguts porten més de 48 hores sense tenir informació concreta sobre les acusacions que recauen sobre els seus clients. En aquesta línia, un dels advocats designat per dos detinguts li han restringit l’assistència lletrada. Segons detalla l’Observatori,  en un dels casos, aquest advocat era de confiança de la família del detingut i va ser designat per ells en representació de la persona detinguda, essent finalment designat un advocat d’ofici per assistir-lo. 

 

En l’altre cas, aquest advocat particular va ser citat per la Guàrdia Civil per assistir el detingut i, en arribar-hi, li van comunicar que finalment la persona detinguda seria, també, representada per un advocat d’ofici. Curiosament, es dóna el fet de que, precisament, aquestes dues persones detingudes són “les úniques que haurien prestat declaració, negant-se tota la resta a fer-ho emparades en el seu dret a no declarar”. Unes declaracions que a parer de l’entitat s’haurien portat a terme en unes “condicions preocupants”: una de elles va declarar durant més de 7 hores seguides, i l’altra durant 8 hores al llarg de la matinada del 24 al 25 de setembre, sense poder gaudir del descans mínim necessari. 

 

Per altra banda, els advocats d’Alerta Solidària designats pels detinguts es van posar en contacte amb el Col·legi d’Advocats de Sabadell, per tal de conèixer si havien estat designats advocats d’ofici, tal i com van informar-los-en les autoritats policials. Segons la versió de l’Observatori, aquest Col·legi d’Advocats va negar haver rebut cap telefonema per part de la Guàrdia Civil al respecte. “En les detencions que es van portar a terme a la ciutat de Sabadell, la Guàrdia Civil hauria d’haver posat en coneixement d’aquest Col·legi d’Advocats la designa d’advocats per part dels detinguts, en cas de produir-s’hi aquesta”, conclou l’Observatori.  

 

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa