El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
L’independentisme demana que el general Maldonado deixi de ser fill adoptiu de Tremp
  • CA

 

L’Assemblea Nacional Catalana, Òmnium Cultural i els partits independentistes (PDeCAT, ERC i CUP) han registrat una petició a l’Ajuntament de Tremp en la qual demanen la retirada del títol de Fill Adoptiu de la localitat al general Emilio Fernández Maldonado. Els signats lamentem que una persona que ha estat distingida com a Fill Adoptiu de Tremp ”assumeixi i subscrigui un manifest de suport a la figura del dictador i a la seva obra”. En conseqüència, creuen ”incompatible ostentar un títol que s’atorga a persones que han d’actuar com a model per a la ciutadania de Tremp i alhora manifestar opinions completament oposades a l’esperit democràtic que ha de regir la vida política i social”. Maldonado va ser un dels gairebé 200 alts càrrecs de l’Exèrcit, ja retirats, que va signar el manifest ‘Declaración de respeto y desagravio al general Francisco Franco Bahamonde, soldado de España’ en què s’elogiava la figura política i militar del dictador.

 

Els signants rebutgen el manifest així com ”qualsevol tipus d’apologia d’un règim totalitari”, ja sigui de la figura del dictador o de la tasca feta per ell, per ser ”intrínsecament contrària als principis democràtics” que defensen. L’Ajuntament de Tremp va acordar, en el Plenari del 3 d’octubre de l’any 2012 i per unanimitat, concedir el títol de Fill Adoptiu de la ciutat Emilio F. Maldonado. Aquest acord es va produir arran d’una petició del Casal Cultural de Tremp a la qual es van sumar gran nombre d’entitats, institucions i particulars. El 26 d’octubre del mateix any es feia el nomenament. Ara, gairebé 6 anys després són les entitats Òmnium i l’Assemblea Nacional Catalana i els partits independentistes que en demanen la retirada.

 

Maldonado va arribar a Tremp fa uns 40 anys. Malgrat que la seva feina a l’Exèrcit l’ha obligat a viatjar i canviar de destí tot sovint, ell va escollir Tremp per establir la seva residència. 

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa