El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
L’èxit de presentar-se separats per governar junts
  • CA

Llista única o llistes separades?, es pregunten en un article del portal Municipals.cat de la Xarxa de Televisions Locals (XAL).  En els pobles petits sovint hi ha debat sobre quina és la millor manera de presentar-se a les municipals. A Senterada i Beuda han trobat una fórmula original. Els candidats es presenten pel partit amb el qual se senten més còmodes però amb un nom comú per deixar clar que tenen un programa de govern compartit. Ha estat un èxit.

Senterada és la porta d’entrada a la Vall Fosca on socialistes i postconvergents governaran junts a partir d’aquest dissabte. De fet, ja ho havien deixat clar i català. Compromís –vinculat al PSC- i Junts per Senterada van fer campanya com si fessin un sol partit repartint a les cases un fullet comú.

A Senterada, com a la resta de municipis de menys de 250 habitants, es funciona amb el sistema de llistes obertes (o semiobertes). Els partits poden presentar fins a cinc candidats –tants com regidors- però cada veí en pot triar quatre, independentment de la llista. El sistema, per cert, permet als partits presentar un sol candidat, fet que ha facilitat les denominades llistes fantasma.

En el cas del municipi del Pallars Jussà, les llistes del PSC i JxCat van presentar dos candidats per banda. Ho van fer així perquè cada candidat pogués fer-ho pel seu partit favorit. El resultat va ser un èxit per la sociovergència: els quatre van ser escollits i Antoni Toló (Compromís) repetirà com a alcalde. ERC, per la seva banda, va presentar quatre candidats però només ha aconseguit un regidor.

Un cas similar s’ha produït a Beuda, a la Garrotxa. En aquest cas, es tractava d’un pacte previ entre tres formacions independentistes: JxCat, ERC i la CUP. Van presentar fins a cinc candidats que compartien programa i, fins i tot, un nom comú: Tots per Beuda. Units pel Progrés, llista vinculada al PSC, presentava quatre candidats encapçalats per l’exalcalde Josep Serra.

L’èxit dels independentistes va ser total. Van resultar escollits els cinc candidats –dos de JxCat, dos de la CUP i un d’ERC- mentre que els socialistes es van quedar fora del consistori. L’alcalde, el tercer diferent en tres mandats, serà Bernat Sanz, el més votat amb 66 vots. El seu objectiu –i el del conjunt de l’equip de govern- és la de cohesionar un dels municipis més dispersos de la Garrotxa. Feina tindrà.
 

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa