El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
L’Exèrcit uneix Felip VI i el Cap dels Mossos
  • CA
Eduard Sallent saluda un sergent un cop li ha lliurat el despatx

Eduard Sallent saluda un sergent un cop li ha lliurat el despatx Jordi Borràs

 

Només el 155 va unir el cap dels Mossos i el rei espanyol, Felip VI. Va ser al sopar del Mobile World Congress, on l’única autoritat autonòmica va ser l’aleshores comissari en cap, Ferran López, que li va tocar portar la creu d’aguantar l’envestida de l’Estat contra el cos. La història s’ha repetit aquest divendres. El nou cap dels Mossos, el comissari Eduard Sallent, ha compartit protagonisme amb el rei Felip VI, en un acte d’especial simbolisme per a l’Exèrcit espanyol: la graduació dels nous sergents de l’Acadèmia Bàsica General de Suboficials, a Talarn (Pallars Jussà).

 

L’acte ha seguit el protocol habitual dels darrers anys, llevat de les alocucions dels oficials, que han passat per sobre les qüestions polítiques. En alguna ocasió, les vel·leitats d’alguns comandaments havien emboirat la suposada neutralitat de les forces armades en una qüestió especialment sensible com ara el procés sobiranista. De fet, el director de l’Acadèmia, el coronel Ricardo Antonio Salgado, ha aprofitat el seu discurs pels nous 458 suboficials, per proclamar a tot vent i davant Felip VI, la “inquebrantable adhesió” de l’Exèrcit a la monarquia “no només per manament constitucional” sinó també “senti-ho des del més profund del cor”.

 

La cerimònia ha començat amb la formació de les quatre companyies de nous sergents a l’esplanada Joan Carles I. La formació ha esperat l’arribada del “Cap Suprem”, Felip VI, rebut a crits de “Que rey más guapo tenemos” pels centenars de familiars dels graduats que vivien l’acte en directe i amb barrets amb la bandera d’Espanya. De fet, Espanya ha estat la gran protagonista del lliurament de despatxos. A cada pas de les formacions i a cada alocució era un “viva España” o “Amor a la patria”. Fins i tot, el vicari castrense Bravo Castillo, ha citat l’Arcàngel Gabriel per assegurar que “estimar i defensar sempre Espanya dóna el goig de l’eternitat. Amen”. Això sí, cap referència a la defensa de les llibertats o els drets, com si fan altres exèrcits del món occidental. –

DSCF1045

Els capellans castrenses a la cerimònia d’aquesta tarda Quico Sallés

 

Curiosament, malgrat aquest espanyolisme, el número U de la 44 promoció de sergents avui graduada, ha estat un suboficial de familia ucraïnesa però de nacionalitat espanyola, en Bogdan Davygora Eudaldovych. Un suboficial doblement condecorat pel rei i per la més alta representació política de la Generalitat que avui s’ha postrat pel pati d’armes de l’acadèmica, Rosa Amorós, la delegada del Govern a l’Alt Pirineu i l’Aran. Amorós ha lliurat com a premi, i en nom del president Quim Torra, el llibre “Imago Cataloniae. Mapes de Catalunya. Petjades de la història”. Precisament un llibre institucionalitzat per Pasqual Maragall que substitueix la tradicional espasa de Jaume I que regalava la Generalitat al top one dels nous sergents.

 

DSCF1312

Felip VI en un moment de la cerimònia Jordi Borràs

Tot i el sol, que ha deixat tombat un sergent que ha hagut de ser evacuat, la cerimonia ha seguit amb el lliurament estricte de despatxos amb una diversa representativitat institucional, sobretot de l’Estat. Fins i tot, Àngel Ros, ara ambaixador d’Espanya a Andorra, s’ha apuntat a la festa del repartiment de diplomes. Ros estava en família. El seu gendre, José Crespín, sots delegat del govern espanyol a Lleida, estava a l’altre extrem repartint diplomes, just a tocar d’una vella coneguda de la família, la delegada del govern, Teresa Cunillera. També hi era l’alcalde de Talarn, Alex Garcia, però no l’alcaldessa de Tremp, Pilar Cases, que per si de cas, ha convocat un ple per a la una del migdia i estalviar-se el tràngol com a republicana d’assistir a l’acte castrense.

DSCF1474

El sergent marejat retirat del pati d’armes Jordi Borràs

Al costat dels militars, com el cap de l’Estat Major Francisco Varela, o l’Inspector General de l’Exèrcit -la més alta representació de l’Exèrcit a Catalunya- Fernando Aznar Ladrón de Guevara, hi havia el cap dels Mossos, Eduard Sallent, felicitant i saludant els sergents a qui entregava els diplomes. A la tribuna, també hi era el seu antecessor, Miquel Esquius, actual cap de la regió policial del Pirineu.

 

Felip VI que ha tornat a Catalunya a cavall de l’Exèrcit ha ordenat trencar files i ha esperat el llançament de gorres per marxar. Avui el monarca s’ha trobat més a gust que no pas a les darreres visites institucionals a Catalunya. Uniformat de capità general i com a “primer soldat d’Espanya” ha estat victorejat pel públic, afalagat per la comandància i honorat pels suboficials. S’ha trobat tan còmode que fins i tot ha saludat a la premsa que ocupava la graderia a tocar de la tribuna. L’acte ha clos amb el lema de l’acadèmia: “A España servir hasta morir”. Per cert, un lema que es trobava a les muntanyes de Santa Engràcia i que el ministre de Defensa, José Bono, va ordenar treure. Ara però, alguns veterans de Talarn, han escrit la consigna en una de les bases espanyoles a Irak. La tradició als exèrcits pesa.

DSCF1363

Àngel Ros també ha lliurat despatxos als nous sergents Jordi Borràs

 

 

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa