El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
L’exdirector de la policia espanyola nega una operació contra polítics independentistes
  • CA

 

 

L’exdirector de la policia espanyola, Ignacio Cosidó, ha negat aquest dimarts l’existència d’una operació policial contra polítics independentistes durant els seus cinc anys al capdavant del cos policial: “No crec que hi hagi operació Catalunya i nego moltes de les coses que s’han publicat”. Cosidó s’ha expressat en aquests termes en resposta al portaveu adjunt d’ERC al Congrés, Gabriel Rufián, en la comissió d’investigació sobre el suposat ús partidista del Ministeri de l’Interior durant l’època de Jorge Fernández Díaz. Cosidó també ha dit que va assabentar-se de la conversa entre l’extitular d’Interior i l’excap de l’Oficina Antifrau, Daniel de Alfonso, pels mitjans de comunicació.

L’acarament entre el portaveu adjunt d’Esquerra Republicana de Catalunya i l’exdirector de la policia espanyola ha estat, potser, el punt més tens de la comissió que s’ha portat a terme aquest dimarts al Congrés per esclarir l’abast de les actuacions de l’anomenada policia política. “No crec que hi hagi hagut conspiracions contra la dissidència“, ha subratllat Ignacio Cosidó davant la insistència de Gabriel Rufián sobre si es fan “seguiments i gravacions il·legals a la dissidència” a l’estat espanyol. 

L’exdirector de la policia ha insistit que no va tenir “coneixement previ” de la reunió entre Jorge Fernández Díaz i Daniel De Alfonso i que mai va sentir res semblant a una operació Catalunya dins el Ministeri de l’Interior. Cosidó ha afirmat però, que sí va sentir a parlar de moltes operacions contra el terrorisme jihadista o contra la corrupció en territori català, on eren una “prioritat”. Així ha respost al diputat del PDeCAT al Congrés Sergi Miquel, davant qui també ha defensat la “netedat” de la policia: “Com en tot col·lectiu pot haver-hi errors i persones que no responen al codi ètic, però aquests són minoritaris, marginals”.

Durant la seva compareixença ha admès que la policia espanyola té un problema amb les filtracions des de fa anys i que encara n’hi ha. “En moltes ocasions aquestes filtracions perjudiquen terceres persones i les investigacions”, ha remarcat, però ha dit que “no es pot parlar de trames ja que tenim una de les policies amb major nivell de netedat”. Així mateix, s’ha desentès dels informes falsos publicats per algun mitjà de comunicació sobre polítics com Xavier Trias o Artur Mas assegurant que són “els jutges i els fiscals els qui dirigeixen aquestes operacions” i que aquests informes “no passen pel despatx del director”.
 

Cosidó defensa la intervenció policial davant el referèndum
 

L’exdirector de la policia ha respost amb contundència la pregunta de Gabriel Rufián sobre si considera que el procés d’autodeterminació és una amenaça per a la seguretat de l’Estat. “Subvertir l’estat de dret, l’ordre constitucional o trencar la sobirania constitueix, sens dubte, una amenaça”, ha remarcat Cosidó, per afegir que “la missió constitucional de la policia és la defensa dels drets i les llibertats dels ciutadans i la persecució del delicte en totes les seves formes”. És per això que ha remarcat que l’obligació d’aquest cos policial és “intervenir” si es trenquen les normes de l’estat de dret i la llei.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa