L'exdiputat Chaib va alertar els Estats Units del descontrol de l'islam a Catalunya

Segons Wikileaks, al cònsol dels Estats Units li sorprèn que "tot i que a Catalunya hi ha més musulmans que en cap altre lloc de l'estat espanyol no hi ha cap mesquita digna"

Després que un dels cables de Wikileaks revelés que el Pentàgon considera Catalunya el major centre mediterrani de radicals islamistes, els Estats Units van mantenir contactes amb Mohamed Chaib, primer parlamentari musulmà i que fins fa poc ocupava un escó al Parlament pel PSC.

Així ho explica un nou capítol de revelacions de Wikileaks i que publica el País, i que el mateix Chaib ha confirmat. L'any 2009, Chaib va reconèixer davant l'ambaixada dels Estats Units la manca de control i lideratge de l'islam a Catalunya. Fins i tot va proposar construir una "mesquita oficial".

Segons els cables, Chaib es descriu com un bon coneixedor dels musulmans a l'estat espanyol i amb "estrets llaços amb el Marroc". En les seves converses amb el cònsol, el socialista va alertar que la divisió entre els musulmans es deu als diferents orígens dels fidels –àrabs, paquistanesos, subsaharians i espanyols conversos- i també es reflecteix en els interessos contraposats de la Federació d'Entitats Islàmiques d'Espanya i de la Unió de Comunitats Islàmiques d'Espanya. En aquest sentit, Chaib creu que les dues s'haurien d'unir i alerta dels "perills de tenir diferents moviments religiosos de tot el món competint per l'atenció dels musulmans a l'estat espanyol".

De la conversa entre el cònsol i Chaib que publica Wikileaks se'n desprèn que la manca de control de la comunitat musulmana podria frenar-se amb la construcció "d'una mesquita oficial que ajudés a unificar discursos i establir un lideratge religiós moderat que combati les posicions més radicals". De fet, la manca d'una mesquita en condicions a Catalunya és, precisament, una de les dades recurrents que es destaca als documents filtrats per Wikileaks. Al cònsol dels Estats Units li sorprèn que "tot i que a Catalunya hi ha més musulmans que en cap altre lloc de l'estat espanyol no hi ha cap mesquita digna".

 
 

Comentaris