El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
L’evangeli independentista segons Cuixart
  • CA
Actibistes i intel·lectuals llegeixen frases del llibre de Cuixart

Actibistes i intel·lectuals llegeixen frases del llibre de Cuixart Jordi Borràs

 

 

“Ho tornarem a fer”. Aquest és el títol del darrer llibre de Jordi Cuixart. Un text publicat per Ara Llibres que recull una mena de manual d’instruccions per consumar el dret a l’autodeterminació del poble de Catalunya a través de la desobediència civil. La presentació, a càrrec d’Òmnium, ha estat marca de la casa. Un breu vídeo, una lectura compartida i un col·loqui entre Xavier Antich, Marcel Mauri i Iolanda Fresnillo amb què han defensat el concepte polític de la desobediència i que la repressió no pot determinar les decisions del procés sobiranista. Entre el públic, l’exministre socialista Joan Majó, l’exdiputat de CiU a Madrid, Carles Campuzano, Vinceç Villatoro o Gerard Quintana així com reconeguts activistes de la societat civil.

DSCF3610

Un moment del col·loqui Jordi Borràs

Per a Òmnium, i per a la figura cada cop més consolidada en el carisme mesiànic al que tendeix l’independentisme, la base de tot plegat és assolir un “grans consensos de país” a través de les lluites compartides. “El compartir és una idea de caràcter cuixartà”, ha apuntat Mauri.  Com a clau de volta de tot plegat l’exercici de la desobediència civil com una eina legítima per la defensa, la conquesta o la reivindicació de drets i llibertats. En aquesta línia, la transversabilitat que es va viure al país el Primer i el tres d’Octubre és un dels camins que seguir. Per això, Òmnium i Cuixart fixen el rumb en el 80% de la població de Catalunya que defensa conjuntament el dret a decidir el futur polític dels catalans.

 

 

Un altre dels manaments de Cuixart és impedir que la “repressió no pot guiar les decisions”.  Cuixart, en el seu llibre, reclama a rebutjar la por, a perdre-la i no caure en “l’odi”. Pel líder d’Òmnium, cal “la mobilització permanent noviolenta”. “Perquè quan la injustícia és la llei, la desobediència civil és un dret”, insisteix en el llibre. El seus editors defineixen el llibre com un  “manifest personal i col·lectiu, vital i polític, meditat després de més de 20 mesos a la presó i 52 sessions al Judici a la Democràcia del Tribunal Suprem”

 

 

En definitiva, l’evangeli de Cuixart per consumar el procés commina a “perdre la por” i exercir amb “plena consciència les llibertats fonamentals amenaçades no només a Catalunya sinó arreu del món”. La mare dels ous és aconseguir que aquests principis esdevinguin materials de “consciència col·lectiva”. Per això, “Ho tornarem a fer”, pronunciada en l’al·legat final de Cuixart davant del Suprem és una reivindicació del dret a la desobediència per exercir drets i llibertats. La glossa d’aquest “ho tornarem a fer” és en aquest llibre que recull fons per a campanyes d’Òmnium.

DSCF3477

Públic en la presentació del llibre de Cuixart Jordi Borràs

 

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa