L'Eurocambra rebutja una trentena de peticions sobre la violència de l'1-O

Es declara incompetent sobre el contingut de les queixes

 

La Comissió de Peticions del Parlament Europeu (PETI) ha rebutjat aquest dimarts la tramitació d'una trentena de sol·licituds relacionades amb la violència de l'1-O i la situació democràtica a Catalunya. La majoria dels representants dels grups polítics de la comissió parlamentària han votat que les peticions siguin declarades "inadmissibles", ja que, d'acord amb la justificació que ja havia fet el Secretariat prèviament, consideren que "clarament" les institucions europees no són "competents" en els assumptes que es recullen en les peticions ciutadanes. Segons ha pogut saber l'ACN la decisió sobre les peticions havia de votar-se dilluns però no va ser possible per manca de temps. Davant d'aquesta situació, denuncien fonts parlamentàries, PP i Ciutadans van "pressionar" perquè la votació es fes aquest dimarts -tot i no ser a l'agenda- saltant-se el procediment ordinari. Les fonts indiquen que la votació s'hauria pogut traslladar al febrer, com estableix el procediment habitual, i no forçar la votació a través d'una reunió "extraordinària de coordinadors" convocada el mateix dia. "Hi havia pressa per part d'alguns diputats per tancar-ho ja", lamenten.

 

El fet de forçar la votació a aquest dimarts no ha permès que els representants dels Verds/ALE i l'Esquerra unitària (GUE), que havien defensat que fossin admissibles les peticions, hi assistissin. Han votat en contra d'acceptar les queixes la presidenta de la Comissió, Cecilia Wikström (ALDE), Rosa Estarás (PP), Virginie Rozière (S&D) i Notis Marias (ECR). Segons les fonts consultades, però, la presidenta de la comissió tampoc s'ha sentit "satisfeta" amb el procediment final, ja que considerava que havia de fer-se un debat.

 

Els eurodiputats Josep Maria Terricabras (ERC) i Marina Albiol (IU), tots dos membres de la Comissió de Peticions, havien qüestionat la inadmissibilitat de les peticions i havien sol·licitat que es demanés a la Comissió Europea informació actualitzada o fins i tot una avaluació de la situació. Així mateix, havien demanat que les peticions es traslladessin també a la Comissió de Llibertats Civils i Justícia de l'Eurocambra. Amb tot, la PETI ha desestimat finalment admetre les queixes."Els afers no s'inclouen en l'àmbit d'activitat de la UE", conclouen des de la Comissió i recorden que d'acord amb els tractats europeus s'ha de respectar les funcions essencials de l'Estat, incloent-hi "la garantia de la integritat territorial, mantenint la llei i l'ordre i salvaguardant la seguretat nacional". Prop de la meitat de les peticions fan referència a la celebració d'un referèndum i el dret a decidir mentre que la resta tenen a veure amb la violència policial l'u d'octubre i els drets fonamentals i la llibertat d'expressió a Catalunya.

 

Comentaris