El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
L’Estat sí que paga la recuperació dels caiguts de la División Azul a Rússia
  • CA

 

Un dels efectes del 155 ha estat l’aturada de l’exhumació de cossos de les fosses comunes a Catalunya. De fet,  Madrid no demostra tenir cap interès ni a fer-ho a Catalunya ni enlloc de l’Estat. En canvi, sí que ha esmerçat recursos i sistemes per repatriar els cossos dels integrants de la División Azul, la unitat creada per Francisco Franco per lluitar amb els nazis contra la Unió Soviètica. En canvi, no hi ha notícia dels lluitadors antifeixistes.

 

Segons ha informat el mateix ministeri de Defensa espanyol a l’hiperactiu senador de EH Bildu, Jon Iñarritu, l’Estat ha gastat 32.010 euros per repatriar 29 cossos que defineixen com “soldats espanyols caiguts a la II Guerra Mundial que reposen en cementiris en sòl rus”. En la resposta al senador, Defensa admet que ha disposat recursos per a “la realització de tràmits de trasllat per via aéria, la recepció de les restes a l’aeroport Adolfo Suárez-Barajas i el seu posterior lliurament a familiars”. 

 

Així, abans del 2007, l’Estat assegura “tenir constància de quatre reparacions amb una despesa estimada de 4.000 euros”. Durant el 2007, es van repatriar 10 cossos, per un import de 13.000 euros. El 2010, 2 cossos amb un cost de 2.210 euros; el 2013, l’Estat es va gastar 5.200 per repatriar 5 soldats; la mateixa xifra de repatriats del 2016, però amb un cost de 4.000 euros i el 2017 es van repatriar 3 cossos amb una factura pels pressupostos públics de 3.6000 euros. 

 

De fet, el ministeri detalla que és l’Exèrcit de Terra, concretament la Direcció de Suport al Personal (DIAPER) del Comandament de Personal que té asignada l’escomesa de “realitzar els tràmits administratius per les repatriacions, en compliment d’una Instrucció General de l’Estat Major de l’Exèrcit”. 

 

El ministeri també recorda que fins el desembre de 2011, les despeses eren assumides per la Direcció General d’Afers Econòmics, però que partir d’aleshores la despesa havia de ser pagada pels familiars. Ara bé, quan “la solvència econòmica no ho ha permès” se n’ha fet càrrec la DIAPER. 

 

La resposta del Senat al senador Jon Iñarritu sobre la despesa sobre de la repatriació de la División Azul

 

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa