El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
L’Estat i la Fiscalia estudiaran com frenar l’anunci del referèndum
  • CA

 

El ministre de Justícia, Rafael Catalá, ha assegurat que els serveis jurídics de l’Estat i la Fiscalia General estudiaran l’anunci de referèndum d’independència fet aquest divendres pel president de la Generalitat, Carles Puigdemont, per si es poguessin prendre mesures en contra, encara que ha admès que en principi només cal impugnar “normes jurídiques”. “Això ha estat una declaració de voluntat política que estudiarem, però no sembla que, per ell mateix, constitueixi cap infracció jurídica susceptible d’impugnació en aquest moment”, ha resolt el ministre.

  

  

Català ha assegurat que el govern espanyol “farà complir la legalitat” i no se celebrarà el referèndum anunciat: “Es pot reformar la Constitució”, ha admès, per indicar que aquest procés “haurà de fer-se allà on resideix la representació del poble, que és a les Corts Generals, les que poden engegar un procediment de reforma constitucional”. En aquest punt, després de recordar que l’executiu espanyol ha convidat el president de la Generalitat a comparèixer perquè exposi “les seves idees, les seves propostes i que siguin la totalitat de partits polítics els que tinguin aquesta ocasió de debatre”, el titular de Justícia ha afirmat que no es tracta “d’una qüestió entre el Govern de la Generalitat i el Govern de la nació”, sinó que afecta “tots els espanyols”.

  

  

El ministre ha qualificat de “inimaginable” que, “en un Estat de Dret i democràtic com és Espanya haguem de pensar què passa quan s’incompleix la llei”. “La llei no es pot incomplir”, ha etzibat. Al seu entendre, el Tribunal Constitucional i el conjunt de tribunals de justícia “estan aquí per garantir que les lleis es compleixen”, i ha afegit que la “força del dret que atorga a les institucions” serà la que garanteixi el compliment de la Constitució i que per tant, “un atemptat contra la Constitució no es pot plantejar”. “Si algú ho pretén, totes les institucions estaran aquí per complir amb la seva missió, que és fer complir la llei a tots”, ha avisat. 

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa