El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
L’Estat avisa Puigdemont que “incorrerà en responsabilitat” davant qualsevol acte preparatori del referèndum
  • CA

El portaveu del Govern espanyol i ministre d’Educació, Cultura i Esport, Iñigo Méndez de Vigo, ha advertit aquest dilluns al president de la Generalitat, Carles Puigdemont, que “incorrerà en responsabilitat” davant qualsevol acte preparatori del referèndum d’autodeterminació. A més, ha acusat la Generalitat de “pressionar” tant alcaldes com funcionaris perquè s’adhereixin al full de ruta independentista.

“Com han dit els tribunals –en al·lusió al Constitucional–, tots els actes preparatoris cap a un referèndum il·legal incorren també en responsabilitat. Més clara no pot ser la posició”, ha declarat Méndez de Vigo, just un dia abans que JxSí i la CUP presentin la ‘Llei del referèndum’ al Parlament català.

 

En la roda de premsa posterior al Consell de Ministres extraordinari que ha donat llum verda al sostre de despesa, Méndez de Vigo ha recriminat als promotors del procés independentista que portin amb “gran obscurantisme” tant la llei del referèndum com l’anomenada llei de transitorietat, sense “llum i taquígrafs”. De fet, s’ha mostrat convençut que aquest dilluns també han conegut aquestes normes alguns consellers catalans en veure-les publicades en mitjans de comunicació.

Pressions a alcaldes i funcionaris

 

A tres mesos de la data anunciada “unilateralment” per al referèndum, Méndez de Vigo ha assenyalat que no tenen urnes perquè el concurs ha quedat “desert”, “molts alcaldes no presten locals” i “tampoc tenen cens”.

 

Malgrat això, ha acusat Puigdemont de “pressionar” els alcaldes i ha afegit que els regidors presents en l’acte d’aquest dissabte representen “menys del 42% del cens”. També li ha recriminat que “pressioni” els funcionaris perquè segueixin el seu full de ruta independentista però els ha dit que poden estar “tranquils” perquè l’Executiu de Mariano Rajoy no ho “consentirà”.

 

Igualment, el portaveu del Govern espanyol ha denunciat també les “pressions als Mossos per part de la CUP”, al mateix temps que ha criticat que solament els mitjans que fan “propaganda a favor del referèndum” aconsegueixin subvencions, cosa que, al seu judici, “atempta” contra la llibertat d’informació i de premsa.

 

El portaveu de l’Executiu central ha indicat que estan “constatant” una pèrdua de “neutralitat” de la Generalitat que, “ja solament obeeix els desitjos polítics dels secessionistes” en comptes dels de tots els catalans.

 

Després d’assegurar que el referèndum d’autodeterminació és “il·legal” i ho ha dit “tothom”, inclosa la Comissió de Venècia, Méndez de Vigo ha estès la mà a Puigdemont per dialogar “sense data de caducitat” sobre els assumptes que preocupen els ciutadans, en comptes de “parapetar-se” darrere dels alcaldes i funcionaris per seguir amb la seva ruta i no assumir les seves responsabilitats.

 

Una norma que recorda altes latituds

 

A més, el ministre d’Educació ha afirmat que aquesta república catalana i assemblea constituent a la qual al·ludeix l’anomenada llei de transitorietat “allunya d’Europa” perquè es fa “en altres latituds”, en al·lusió a Veneçuela.

 

“Això no està en els usos europeus”, ha emfatitzat Méndez de Vigo, per agregar que són els “radicals de la CUP i no el PDeCAT el que està dominant tot aquest procediment”. En aquest punt, ha assenyalat que la caiguda de l’antiga Convergència que recullen les enquestes, evidencia que la gent “prefereix l’original a la còpia”.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa