El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
L’Estat assetja els càrrecs que poden decidir sobre el referèndum
  • CA

 

El govern espanyol continua la seva ofensiva contra el referèndum sobre la independència que el Govern ha anunciat pel proper 1 d’octubre. El portaveu de l’Executiu que encapçala Mariano Rajoy, Iñigo Méndez de Vigo, ha anunciat en roda de premsa posterior al Consell de Ministres de cada divendres que l’Estat exigirà certificats setmanals als càrrecs de la Generalitat que poden decidir sobre l’1-O amb l’objectiu que acreditin que no s’ha fet cap despesa relativa al referèndum. En concret, hauran d’enviar aquests “certificats individuals” els interventors de les conselleries, els responsables econòmic-financers de les entitats públiques, el director general de pressupostos i el director general de política financera, i serà el el ministeri d’Hisenda qui ho verificarà.

A més, el portaveu del govern espanyol ha avisat que si aquest requeriment no es compleix, es podrien posar en risc les transferències del Fons de Liquiditat Autonòmica (FLA). A més, ha assegurat que “l’entrada en vigor de l’acord és immediat”. Alhora, ha afirmat que “qualsevol acte encaminat cap al referèndum il·legal no pot ser pagat amb diners públics”, i ha volgut garantir que “cap euro dels catalans anirà a pagar un referèndum que volen fer només uns quants”. 

 

Méndez de Vigo ha volgut advertir també que en el cas que els informes no arribin a l’Estat, les persones responsables d’enviar-los “tindrien responsabilitats”, motiu pel qual ha dit que no contempla la possibilitat que no es facin i s’enviïn els certificats.

 

Guàrdia Civil

 

Sobre el fet que aquest dijous la Guàrdia Civil es personés al Palau de la Generalitat, al Parlament, a la conselleria de Justícia i al CTTI per requerir informació sobre l’exconseller de Justícia Germà Gordó, en relació al cas 3%, Méndez de Vigo ha assegurat que és una actuació que “entra dins de la més absoluta normalitat” i que “totes les institucions han d’entendre el requeriment i cooperar“. En aquest sentit, ha avisat que “si no es coopera potser es pot entendre que no es vol que els jutges sàpiguen què ha passat”. 

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa