L'Estat afirma que pagarà en 4 anys 759 MEUR en inversions, 700 per als Mossos i refinançarà 2.773 MEUR

El govern espanyol vincula els primers pagaments a l'aprovació dels pressupostos del 2019

 

El vicepresident del Govern, Pere Aragonès, i la ministra d'Hisenda, María Jesús Montero, han tancat aquest dimarts un acord entre els dos executius per al refinançament de 2.773 MEUR de deute de la Generalitat –que passaran de curt a llarg termini- i per al traspàs 759 MEUR pendents de la Disposició Addicional Tercera del 2008, així com de 700 MEUR per al finançament dels Mossos d'Esquadra. L'acord estableix que el deute es refinançarà mitjançant un acord del pròxim Consell de Ministres, mentre que el pagament del deute de l'Addicional Tercera del 2008 i del finançament dels Mossos es durà a terme en quatre anys. Segons ha explicat Aragonès, l'executiu espanyol s'ha compromès a introduir als pressupostos generals de l'Estat per al 2019 les primeres partides d'aquests pagaments: 200 MEUR de les inversions pendents del 2008 i 150 MEUR per als Mossos.

 

Tot plegat s'ha acordat a la Comissió Mixta d'Afers Econòmics i Fiscals que segons Aragonès ha estat una "reunió intensa" que "s'emmarca dins de la recuperació d'una certa dinàmica de diàleg en la gestió del dia a dia" entre els dos governs, malgrat les reivindicacions de fons del Govern pel dret a l'autodeterminació i la sortida política del procés. En tot cas, Aragonès ha deixat clar que acords com aquest no substituiran en cap cas les reivindicacions polítiques. "No substituirem el dret a l'autodeterminació per cap negociació", ha advertit alhora que ha alertat que l'entesa ha d'avançar "en paral·lel" a altres acords de matèria política. També ha apuntat que el fet que l'executiu espanyol vinculi els pagaments a l'aprovació dels pressupostos generals de l'Estat per al 2019 no vincula als grups parlamentaris del PDeCAT i ERC. "La negociació dels pressupostos amb els grups parlamentaris és una altra qüestió". 

 

 

Els acords foment part de les matèries que es van abordar a la comissió bilateral Estat-Generalitat on el govern de la Generalitat va xifrar els deutes acumulats en 7.607 MEUR. Pel que fa a la Disposició Addicional Tercera del 2008, l'executiu espanyol es compromet a compensar els 759 MEUR pendents en quatre anys, fet que implica, com ha destacat Aragonès, que reconeix el deute. Als Pressupostos Generals de l'Estat del 2019 ja s'hi inclourà el traspàs de 200 MEUR i Aragonès ha afirmat que la Generalitat estarà "molt pendent del seu compliment". El segon acord és per al finançament dels Mossos d'Esquadra, que "en un context d'alerta 4 sobre 5" cal actualitzar juntament amb el creixement de la plantilla. "Hem acordat la revisió de la xifra que teníem fins ara i que es pugui saldar un import de 700 MEUR en els pròxims quatre exercicis", ha dit Aragonès. En aquest sentit, Montero s'ha compromès que els Pressupostos del 2019 inclouran ja una partida de 150 MEUR per a fer realitat aquests traspassos. El tercer acord és pel refinançament del deute a curt termini, l'inferior a un any, on Montero s'ha compromès a que al llarg del pròxim mes el Consell de Ministres autoritzarà passar a llarg termini 2.773 MEUR.

 

Comentaris